Дома Здравје МАГНЕЗИУМОТ НЕ Е САМО ЗА БОЛКИ СО Зглобовите: Го намалува стресот, крвниот...

МАГНЕЗИУМОТ НЕ Е САМО ЗА БОЛКИ СО Зглобовите: Го намалува стресот, крвниот притисок и анксиозноста

8698
0

МАГНЕЗИУМОТ НЕ Е САМО ЗА БОЛКИ СО Зглобовите: Го намалува стресот, крвниот притисок и анксиозноста

Магнезиумот е суштински елемент што му треба на нашето тело, тој е клучот за многу биолошки процеси како што се функционирањето на клетките и користењето на енергијата.

Експертите забележуваат дека магнезиумот може да помогне во регулирањето на нивото на кортизол, што може да помогне во регулирањето на стресот.

За кои состојби е откриено дека магнезиумот е ефикасен?
Научните докази покажуваат дека магнезиумот е минерал кој како додаток во исхраната може да помогне да се намали ризикот од висок крвен притисок. Исто така, може да помогне во контролата на нивото на шеќер во крвта кај луѓето со дијабетес тип 2. Имаше и студии кои ги разгледуваа придобивките од магнезиумот за голем број состојби – од лекување на мигрена до инфекции со Ковид 19, кои покажаа колку е корисно ова соединение кај некои случаи.

Но, кога станува збор за менталното здравје, прашањето е дали магнезиумот навистина може да помогне во намалувањето на анксиозноста? Од невролошка гледна точка, психолозите велат дека има некои докази кои сугерираат дека магнезиумот може да биде корисен за управување со анксиозноста и стресот, но потребни се повеќе истражувања на оваа тема.

Што треба да знаете за магнезиумот и анксиозноста

Како е магнезиумот добар за анксиозност? Меѓу другото, се покажа дека магнезиумот помага при анксиозност на различни начини. Но, важно е да се запамети дека додатоците како магнезиум не се соодветна замена за професионална медицинска нега. Затоа е важно прво да разговарате со вашиот лекар, ако се занимавате со стрес и вознемиреност за тоа кои чекори треба да ги преземете за управување со вашите симптоми, бидејќи другите терапии може да бидат поефикасни од магнезиумот.

Досега беше откриено дека магнезиумот помага при стрес и анксиозност со:Го регулира нивото на кортизол


Прво, докажано е дека магнезиумот помага во балансирање на кортизолот – еден од хормоните на стрес во нашето тело. Кортизолот е многу важен за акутен стрес, но во време на хроничен стрес всушност може да ја влоши депресијата и анксиозноста, предупредуваат експертите.

Со други зборови, премногу стрес, а со тоа и кортизол, може да ја зголеми анксиозноста.

Многу студии го истражуваа ефектот што магнезиумот го има врз намалувањето на нивото на кортизол и заклучија дека може да се справи со оваа прекумерна анксиозност со намалување или блокирање на невроендокрините патишта кои го испраќаат кортизолот до мозокот.

Ги балансира невротрансмитерите

Дополнително, магнезиумот може да помогне во регулирањето на преоптоварените невротрансмитери во мозокот. Невротрансмитерите делуваат како прекинувачи за „вклучување и исклучување“ на мозокот – кога сме под стрес или вознемирени – тие се вклучуваат, а кога ќе се смириме – се исклучуваат. Кога се вклучени премногу прекинувачи, нашите нерви се хипер-возбудени, па се чувствуваме вознемирени, па дури и може да станеме депресивни, особено во центрите за емоционална контрола на мозокот, објаснуваат психолозите. Нашиот мозок ја одржува рамнотежата на овие прекинувачи за вклучување-исклучување со тоа што има два вида невротрансмитери: првиот ги „возбудува“ нервите, додека вториот ги инхибира или блокира (инхибиторен).

Магнезиумот делува како лек за анксиозност

„Вклучените прекинувачи се неврохемикалија наречена глутамат, а прекинувачот за исклучување – или нешто што исклучува некои од овие нерви е неврохемикалија наречена гама-аминобутерна киселина (ГАБА), која исто така е патека на анксиозност“, забележува психијатарот д-р Џозеф. Остерман од Клиниката Кливленд.

Магнезиумот може да помогне да се спречи прекумерното активирање на невротрансмитери и влошување на анксиозноста. Според д-р Остерман, тој работи така што го намалува ослободувањето на глутамат – возбудлив невротрансмитер – и помага во ослободувањето на гама-аминобутерна киселина, инхибиторен невротрансмитер.

  • На некој начин, магнезиумот може да го имитира она што некои од лековите против анксиозност го прават – нагласува д-р Остерман.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име