Дома Психолошки совети Луѓето мислат дека тоа е нормално, но психолозите велат дека не е

Луѓето мислат дека тоа е нормално, но психолозите велат дека не е

3153
0

Луѓето мислат дека тоа е нормално, но психолозите велат дека не е

Иако дефинирањето на „нормалното“ во однесувањето е сива зона, терапевтите откриваат кои работи сепак можат да бидат знак за подлабоки проблеми и се причина за самоанализа, како и за советување со експерт.

Дефинирањето на ненормалното однесување и доживувањето нешта за просечниот човек е релативно лесна задача – првенствено затоа што своето искуство за нормалното го црпи од семејството, околината, сопствените ставови и однесување.

Така, повеќето луѓе се сметаат себеси за „нормални“, додека „ненормалното однесување“ е нешто што е спротивно од нивното.

Од друга страна, за психолозите и психотерапевтите, дефиницијата за нормално е тешка задача, имајќи предвид дека луѓето се различни, и треба да се нагласи дека често постои тенка линија што го дели нормалното од абнормалното однесување, а понекогаш тоа не е дури и јасно.

Ова е особено точно при дијагностицирање на психолошки проблеми.

Ова се некои од работите кои психолозите ги посочија како потенцијални проблеми и нешто што многумина ќе го доживеат како нормално, но навистина не е.

Тоа е прашање на граници

  • „Луѓето го нормализираат“ и многу често го рационализираат насилното однесување на најблиските. Да можеш да ги препознаеш личните граници и потоа да им ги наметнуваш на другите за своја корист, за жал, не е вродена особина – вели еден психолог на Reddit.

Сивата зона најчесто почива во семејните односи и препознавањето на абнормални обрасци во нив:

  • Ми требаа години да сфатам дека не е нормално да се плашам од сопствените родители, како што не е нормално или здраво да ме малтретираат емотивно, да наметнуваат чувство на вина затоа што сум таков каков што сум, а не каква што сакаат да бидам – ​​пренесува Independent.

„Однесувањето кое во основа е самосаботажа може да уништи нечиј живот. Доколку во вашиот живот се случило нешто што влијаело негативно на вас и поради тоа покажувате ирационално однесување, побарајте помош од терапевт“, е еден од советите.

Механизми за справување

Исто така, тие спомнаа нешто друго што може да се идентификува со нездрави механизми за справување.

  • На пример, често пиете за да се „опуштите“ или многу пушите кога сте нервозни. Дури и нешто како промискуитет може да биде црвено знаме – истакнуваат тие.

Тие, исто така, често се среќаваат со пациенти кои не разбираат што всушност е „самоповредување“, а тоа е уште еден знак за проблем.

Дури и кај децата и тинејџерите може да се забележат отстапувања од нормалното однесување – како што се чести конфронтации, тепачки или навика да се бега кога ќе се појават проблеми или како начин да се избегне соочување со одговорноста за своите постапки.

Во психијатриските установи често доаѓаат луѓе кои се свесни дека не функционираат добро и им е потребна помош. Во такви случаи, критериумот на личното страдање служи како мотиватор за промена и само-подобрување, што позитивно влијае на прогнозата и исходот од лекувањето.

Дијагноза

Исто така, критериум кој е близок до субјективниот е критериумот на увид. Во тој случај, личноста верува дека неговото функционирање е патолошко, па затоа е критичен кон себе до одреден степен.

Понекогаш кај потешките облици на ментални нарушувања (манија, шизофренија), или некои растројства на личноста, личноста не е критична кон себе и мисли дека нема проблем, иако неговиот проблем е сосема очигледен и јасен за околината.

Кога станува збор за дијагностицирање на психијатриски нарушувања, критериумот на функционални нарушувања не е доволен сам по себе.

Причината е што функционирањето на една личност може да биде нарушено од сосема „нормални“ причини (на пример, послабо функционирање на работа поради проблеми во бракот).

Неопходно е поединецот да има значителен број на симптоми кои се поврзани со одредено нарушување и кои предизвикуваат значително нарушување на функционирањето на личноста во одредена област.

Областите на функционирање на една личност можат да бидат разновидни и да вклучуваат социјален контекст, училиште, работна средина, семејство, сексуален живот и слично.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име