Дома Здравје Луѓето кои ги имаат овие пет особини живеат подолго

Луѓето кои ги имаат овие пет особини живеат подолго

822
0

Луѓето кои ги имаат овие пет особини живеат подолго

Вашата личност се состои од уникатни обрасци на мисла, чувства и однесување кои ве разликуваат од другите. Оваа збирка особини, како што се нарекуваат, е резултат на вашата биологија и вашите животни искуства.

Секој има особини на личноста кои се сметаат за „добри“ и „лоши“. На пример, оптимизмот се смета за добра особина, додека непријателството е лоша особина. Знаеме дека тие се тесно поврзани со психата и менталното здравје. Она што не е толку добро познато е дека тие се поврзани и со физичкото здравје, пишува Health Digest .

Истражувањата покажуваат дека повеќе добри особини на личноста можат да спречат болести и да ви помогнат да живеете подолго. Луѓето со поизразени негативни карактеристики на личноста имаат помалку здрави животни навики и повеќе стрес, што и двете можат да придонесат за развој на болести. Добрата вест е дека истражувањето исто така покажува дека личноста е флексибилна и може да се менува во текот на животот.

Оптимизам

Оптимизмот е позитивен поглед на животот за кој истражувањата покажуваат дека има силно влијание врз здравјето и целокупната благосостојба. Студијата од 2019 година на повеќе од 70.000 учесници покажа дека луѓето кои се оценуваат себеси како високо оптимисти водат поздрав живот и имаат поголема веројатност да живеат до 85 или повеќе од помалку оптимисти луѓе.

Причините за овие резултати не се јасни, но истражувачите мислат дека тоа е комбинација од биолошки и бихејвиорални аспекти. Оптимистите имаат пониски нивоа на воспаление, поздрав профил на холестерол и имаат поголема веројатност да усвојат поздрави навики како редовна физичка активност, урамнотежена исхрана и воздржување од пушење и прекумерно консумирање алкохол.

Оптимизмот, исто така, им помага на луѓето подобро да се справат со болеста и закрепнувањето. Тие се исто така поотпорни и имаат пониски нивоа на стрес. Стресот е поврзан со развојот на голем број состојби, вклучувајќи висок крвен притисок и шеќер во крвта, дигестивни болести, хронична болка и низа проблеми со менталното здравје, како што се депресија и анксиозност (преку GoodRx).

Совесност

Совесноста е особина на личноста која се карактеризира со склоноста на личноста да биде организирана, одговорна и вредна во своите постапки. Луѓето со високо ниво на совесност имаат тенденција да бидат потемелни и доверливи и имаат силно чувство за должност во нивниот пристап кон задачите и одговорностите. Истражувањата покажуваат дека тие имаат и подобро здравје и живеат подолго.

Постојат многу можни причини за ова. Совесните луѓе имаат тенденција да избираат поздрав начин на живот, како што се редовно вежбање, урамнотежена исхрана и избегнување на штетни навики како што се пушењето и прекумерното пиење. Веројатно ќе бидат поактивни во нивната здравствена заштита, ќе одат на редовни медицински прегледи и брзо ќе се справат со здравствените проблеми. Нивниот структуриран и дисциплиниран пристап, исто така, гарантира дека тие се придржуваат до распоредот на лекови и препораките на лекарите, што доведува до подобро и побрзо закрепнување од болеста.

Совесните луѓе имаат и пониски нивоа на стрес, што може да го намали ризикот од болести поврзани со стрес, како што се срцеви заболувања, висок крвен притисок, анксиозност, депресија и дигестивни нарушувања. Совесноста води и до поздрав мозок, го подобрува когнитивното функционирање и го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест.

Екстровертност

Дали се сметате себеси за екстроверт или интроверт? Екстровертите имаат тенденција да напредуваат во социјални услови, добивајќи енергија од интеракциите и често бараат надворешна стимулација. Интровертите, од друга страна, наоѓаат утеха во потивки, поосамени средини, каде што се енергизираат размислувајќи за себе и ангажирајќи се во подлабоки, поинтроспективни активности.

Ниту едното не е подобро од другото, но некои докази покажуваат дека да се биде екстроверт може да ве одржува поздрави. Една студија покажа дека луѓето кои се посоцијални и ангажирани во животот имаат пониски нивоа на воспалителна молекула наречена интерлеукин 6, која е поврзана со стресот. Луѓето со повисоки нивоа на оваа молекула се почувствителни на ефектите од стресот и развојот на болести поврзани со стресот.

Едно објаснување за ова е нивото на активност. Екстровертите имаат тенденција да бидат поактивни, а активниот начин на живот се покажа дека го намалува воспалението, стресот и ризикот од болести. Подоброто ментално здравје, исто така, може да игра улога, бидејќи научниците ја поврзуваат екстровертноста со повисоките нивоа на среќа. Менталното здравје има големо влијание врз физичкото здравје. На пример, откриено е дека депресијата го зголемува ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања и дијабетес.

Отвореност за искуство

Отвореноста за искуство е особина на личноста која се карактеризира со склоност кон љубопитност, жива имагинација и подготвеност да се истражуваат нови идеи и неконвенционални перспективи. Луѓето со оваа особина често ги прифаќаат промените, имаат широк опсег на интереси и поседуваат креативен и имагинативен поглед на светот. Тие, исто така, може да имаат подобро здравје, бидејќи високите нивоа на отвореност се поврзани со повисоки нивоа на благосостојба и среќа.

Посреќните луѓе имаат тенденција да имаат пониски нивоа на стрес и полесно се справуваат со стресот. Тие исто така имаат попозитивен поглед на животот. И двете имаат значителни ефекти врз физичкото здравје и заштита од болести. Едно истражување покажа дека луѓето кои се повозбудливи имаат помал ризик од болести и смрт од сите причини. Друга студија покажа дека жените кои покажале високи нивоа на отвореност биле подобро способни да толерираат и да се прилагодат на стресните искуства.

Пристојност

Учтивоста не е само да кажуваш да цело време. Напротив, тоа е тенденција да негувате хармонија со тоа што ќе бидете кооперативни, сочувствителни и внимателни во вашите интеракции со другите. Луѓето со високо ниво на удобност имаат тенденција повеќе да ги ценат меѓучовечките односи и повеќе да сочувствуваат со чувствата и потребите на оние околу нив.

Тие се поспособни да создаваат и одржуваат силни социјални врски, придонесувајќи за мрежа за поддршка која позитивно влијае на нивната благосостојба. Нивните интеракции со луѓето се генерално попозитивни и тие доживуваат пониски нивоа на стрес, што го намалува ризикот од болести поврзани со стрес.

Истражувањата покажуваат дека пријатните луѓе имаат помала веројатност да се вклучат во нездраво и опасно однесување, како што се пушење, прекумерно пиење, возење во пијана состојба и ризична сексуална активност. Тие се со поголема веројатност да се вклучат во здрави однесувања како што се редовно вежбање и здрава исхрана.

Голема студија од 2022 година во Frontiers in Psychology ја поврза пријатноста со јадење здрава храна како лиснат зелен зеленчук, риба и овошје. Луѓето со висока прифатливост имаат поголема веројатност да се справат со стресот на позитивен начин, наместо да злоупотребуваат супстанции или да се прејадуваат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име