Дома Здравје Коњско опавче: растение кое народот го цени затоа што помага при…

Коњско опавче: растение кое народот го цени затоа што помага при…

1207
0

Коњско опавче: растение кое народот го цени затоа што помага при гастроинтестинални и уринарни проблеми

Растението (Equisetum arvense) содржи голем број на различни биолошки активни компоненти, поради што ги покажува своите лековити својства. Познати и по имињата: коњско опавче, косетерка, полско коњско опавче, полско опавче, раставиќ, шуткавац.


Поради комбинацијата на уникатни биолошки активни компоненти, ова лековито растение има низа сериозно корисни терапевтски и профилактички ефекти врз телото. Се користи како антиинфламаторно средство, лек за стимулирање на хематопоеза и згрутчување на крвта (помага при крварење). Исто така, има антибактериски и лековити својства на рани, има диуретично дејство, антипаразитски, тоник, се користи како тоник, имуностимуланс и експекторанс.

Растението содржи висока содржина на биофлавоноиди и антиоксиданси, вклучително и аскорбинска киселина. Коњско опавче е богато со органски киселини – аконитска, јаболкова, линолна, оксална, кининска киселина. Беше откриено и присуство на фумарна, глицерин, цикоична и глуконска киселина.

Покрај тоа, идентификуваната силициумска киселина и нејзините органски соли помагаат во регулирањето на метаболичките процеси во човечкото тело, помагаат во борбата против бактериските инфекции, помагаат во зајакнувањето на косата и ноктите, коските и кожата.


Составот содржи и каротин (ова е провитамин А), есенцијални масла и масни киселини, смоли и горчина, цел комплекс на танини, сапонини, особено еквицетонин, како и алкалоиди, полиоксиантрахинони.


Биолошкиот состав на растението е дополнет со различни едноставни јагленохидрати – арабиноза, галактоза, како и ксилоза, гликоза и пектини. Во хербалната медицина се користат секундарни ластари од конска опашка, кои се формираат наместо ластари кои носат спори. Тие изгледаат како новогодишни елки. Важно е правилно да се собираат и складираат суровините за растението да не ги изгуби своите лековити својства.

Важно е да се запамети дека растението е класифицирано како отровно и не треба да се консумира долго време или во големи количини.


Постојат голем број на патологии и физиолошки состојби во кои употребата на конска опашка е ограничена или не се препорачува, а кај некои болести е строго забранета. Строгата забрана важи за целиот период на бременост и по породувањето, како и за целото време кога мајката дои. Растението содржи моќни компоненти кои можат да му наштетат на фетусот или новороденчето.

Забрането е користење на коњско опавче за хипотензија, нагло и активно го намалува крвниот притисок, па можен е ненадеен колапс и губење на свеста, како и сериозно оштетување на крвните садови и ткивата. Исто така е забрането да се користи конска опашка ако се открие висок холестерол, лекот може негативно да влијае на липидниот метаболизам.

Глуварчето е богато со…


Лекот треба да се користи со голема претпазливост кај деца под 3-годишна возраст, освен ако тоа не е неопходно, подобро е да не се користат никакви препарати со ова растение.

Секоја форма на хербален лек е строго забранета доколку сте алергични на растението или имате индивидуална нетолеранција кон него.


Важно! Лекот не треба да се користи повеќе од 3 месеци, паузите помеѓу курсевите се важни. Долготрајното консумирање на конска опашка доведува до недостаток на витамин Б.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име