Дома Живот Колку долго треба да трае попладневната дремка?

Колку долго треба да трае попладневната дремка?

1485
0

Колку долго треба да трае попладневната дремка?

Попладневната дремка може да биде еден од најдобрите начини за враќање на нивото на енергија во текот на денот.

Сепак, важно е да ја разберете правилната техника за дремење затоа што тоа погрешно може да ве остави да се чувствувате уморни и да го нарушите ноќниот сон.

Дремките се одлични за телото, но предолгото дремење не е добро. Бидејќи спиењето се случува во циклуси, важно е да изберете должина на спиење што одговара на барањата на вашиот ден.

Нормалниот циклус на спиење трае околу 90 минути и започнува со полесни фази на спиење пред да влезе во длабок сон со брзо движење на очите (РЕМ).

Дремете од 30 до 60 минути

Оваа должина може да изгледа примамливо бидејќи не трае долго. Сепак, овие дремки обично ве испраќаат во подлабоки фази трета и четврта од спиењето. Значи, кога ќе се разбудите, може да почувствувате инерција на спиење, што е преодна фаза помеѓу спиење и будност. Ова може да направи да се чувствувате уморни и поспани, што може да влијае на остатокот од денот.

90-минутна дремка

Оваа дремка е совршена должина бидејќи ви овозможува да завршите еден целосен циклус на спиење. Бидејќи секоја фаза на спиење сте ја доживеале во рок од 90 минути, обично лесно се будите од оваа дремка, чувствувајќи се освежени и повнимателни.

Дремењето за целосен циклус на спиење помага да се стимулира креативноста и да се подобри процедуралната и емоционалната меморија. Сепак, обидете се да избегнете дремка од 90 минути во рок од седум часа од планираното спиење, бидејќи тоа може да го наруши вашиот ноќен сон.

Дремка од 10 до 20 минути

Во случај да немате време во вашиот распоред за 90-минутна дремка, дремката од 10 до 20 минути е исто така одлична за зајакнување на енергијата и будноста.

Обично во оваа должина останувате во првите две фази на бавно движење на очите, кои се најлесните фази на спиење. Ова значи дека можете лесно да се разбудите од нив и да останете будни со подобрени нивоа на перформанси.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име