Дома Психолошки совети Кога емоциите доведуваат до болест: Гневот го оштетува црниот дроб, стравот ги...

Кога емоциите доведуваат до болест: Гневот го оштетува црниот дроб, стравот ги уништува бубрезите

637
0

Кога емоциите доведуваат до болест: Гневот го оштетува црниот дроб, стравот ги уништува бубрезите

Во традиционалната кинеска медицина постои теорија дека секој орган во човечкото тело е под влијание на одредени емоции, а научните истражувања покажаа дека тој не постои без причина. Како што се испостави, иако емоциите се менуваат и наизменично се менуваат, тие оставаат последици на некои од виталните органи на телото.

Често зборуваме за тоа како стресот влијае на човечкото тело, но не се знае многу за влијанието на различните емоции врз одредени органи. Како што се тврди во традиционалната кинеска и старогрчка медицина, тие се исто така поврзани, а во последниве години помалите научни студии покажаа дека нема сомнеж дека постои поврзаност.

Познато е дека астматичарите мора да внимаваат на сите интензивни емоции, како возбуда и гнев, бидејќи тие можат да бидат поттик за напад на астма, а стресот предизвикува нивно влошување во дури 43 проценти од случаите!

Слезината

Овој орган е важен дел од имунолошкиот систем и делува како филтер за крв и ги отстранува старите крвни зрнца и нечистотии од телото. Што влијае на неа? Секоја претерана ментална „работа“, како што е грижа, опсесивно размислување за истата тема или жалење.

Белите дробови

Белите дробови се еден од виталните органи и се користат за внесување на кислород и исфрлање на јаглерод диоксид од телото. Што влијае на него? Тага, жалост, осаменост.

Црниот дроб

Функциите на овој орган се многубројни, а најзначајна е метаболичката и хемодинамската улога, а влијае и на коагулацијата, детоксикацијата, производството на жолчката итн. Што влијае на неа? Лутина, раздразливост, фрустрација, огорченост.

Срце

Органот кој пумпа крв низ телото е синоним за живот, здравје и издржливост. Што влијае на него? На него се поврзуваат сите емоции, но на него најсилно влијае радоста, но и депресијата, несоницата, очајот, безволноста.

Бубрезите

Тие служат за отстранување на токсините од телото и создавање урина. Што влијае на нив? Страв, несигурност, чувство на изолираност.

Жолчното кесе

Тоа е резервоар на жолчката, супстанца богата со холестерол и жолчни киселини, која ја лачи црниот дроб и се користи за варење на мастите и липидите од храната. Што влијае на неа? Ненадејни насилни емоционални реакции како шок.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име