Дома Здравје Кога да се користат топли, кога да се користат ладни облоги

Кога да се користат топли, кога да се користат ладни облоги

2010
0

Топли облоги
Топлите облоги им помагаат на мускулите и органите да се опуштат, па се особено ефикасни при хронични воспаленија и во случаи на згрчување.
Треба да се обидете да ставите топли облоги и кога нанесувањето ладни облоги предизвикува непријатност.
Благата топлина му помага на телото подобро да ги апсорбира материите од обвивките. Затоа облогите со масло, како и облогите направени од, на пример, црвен кромид или камилица треба да имаат приближно иста температура како телото.
За топли облоги (чија температура е над 37°C), ткаенината се натопува во топла вода, добро се исцедува и потоа се става на болниот дел од телото. Добро е поставата да се покрие или завитка со волнена ткаенина за да се задржи топлината на поставата што подолго. Топлината ја подобрува циркулацијата на крвта, го подобрува снабдувањето со кислород и релаксира. Кога компресот ќе се олади, треба да се замени со нов, топол компрес, а постапката треба да се повторува најмалку два часа на ден.
Топлото пакување се користи за стари повреди, исчашувања, болки во мускулите, хронични воспаленија и проблеми со кожата.
Кога ставате топли облоги, треба да бидете особено внимателни со децата – за да не биде премногу жешко компресот.
Не треба да се користат топли облоги за акутни воспаленија, проширени вени, проблеми со циркулацијата, едеми или крварење, бидејќи тие можат да доведат до влошување на состојбата.

Ладни облоги
На листовите обично се ставаат ладни облоги и се одлични за намалување на температурата. Нивната температура треба да биде до 10% пониска од нормалната телесна температура. За да може испарувањето да создаде ефект на ладење, облогите на листовите мора да бидат доста влажни.
Постапката за нанесување на ладни облоги е иста како и за нанесување топли облоги, со единствена разлика што компресот е натопен во ладна вода. Штом се загрее од топлината на телото, компресот треба да се замени со друг ладен компрес и постапката да се повторува најмалку два часа.
Ладните облоги се користат за нови повреди, крварење, модринки, исчашувања, отоци, акутни воспаленија, болки во зглобовите, главоболки, бронхитис и иритација на кожата поради алергии.
Краткорочното нанесување на ладни облоги ја подобрува циркулацијата на крвта и циркулацијата на крвта на местата каде што се нанесуваат, што понекогаш може да предизвика потење кај лицето на кое се ставаат облогите.
Ладните облоги никогаш не се ставаат во случај на хипотермија, бидејќи во тој случај немаат ефект на затоплување, туку токму спротивното.

Алтернативно поставување на топли и ладни облоги
Наизменични топли и ладни облоги може да ја стимулираат циркулацијата, а лежењето на стомак и движењето на дебелото црево може да помогнат при ветер и запек. Најпрво се става топла облога на стомакот и се држи три минути, а потоа се става ладна облога и се држи една минута. Алтернативната апликација се повторува 10-20 минути.
Наизменичните облоги можат да помогнат и при мигрена. Најпрво се нанесува ладна облога на челото, а топла облога се нанесува на спојот на черепот и вратот. По околу две минути, позицијата на облогата се менува. Постапката се повторува пет или шест пати.

Ледено ладни облоги
Ваквите преливи се нанесуваат многу ретко, многу кратко и само на мали површини, бидејќи предизвикуваат силен стимул. Тие се особено ефикасни за запирање на крварењето бидејќи ги стеснуваат крвните садови во областа на повреда.

Претходна објаваКремаста ТОСТ ТОРТА со лебчиња (рецепт)
Следна објаваГолем број луѓе не признаа дека имаат КОВИД, ова е главната причина зошто лажеле

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име