Дома Здравје Како се лекува дијабетесот?

Како се лекува дијабетесот?

586
0

Да, дијабетесот може да се лекува, но треба да се сфати сериозно и да се пристапи со голема упорност бидејќи тоа подразбира:

Исклучување на лебот и пецивата од исхраната.
Исклучување на слатките, грицките и брзата храна.
Што се однесува до месото, дозволено е во нормални количини и со помалку маснотии. Истото важи и за млечните производи, важно е да ги јадете оние со помалку маснотии.
Што се однесува до зеленчукот, можете да јадете речиси се, а треба да внимавате само на оние во кои има скроб, бидејќи и тој е јаглехидрат (шеќер), како грав, грашок, компир, леќа. ..
Алкохол, газирани пијалоци и сокови се забранети.
Дозволено е овошје кое не е многу слатко (банани, лубеници, дињи и сливи не треба да се јадат).
Нормален циклус на спиење е важен и за телото, за да се намали товарот на телото,
Доколку исхраната не го намалува шеќерот, се воведуваат лекови. Нивното воведување е постепено, а процесот на воведување е долг за да се најде вистинската доза на лекот, па затоа треба да имате многу трпение.

Многу често луѓето не прашуваат што е подобро, лекови или инсулин?

И лековите и инсулинот имаат свое место во терапијата. Во Србија најчесто се користат лекови од метформин и сулфонилуреа, но има лекови од понови генерации кои кај нас се уште не се достапни на рецепт бидејќи се скапи, но се многу ефикасни за регулирање на шеќерот.

Кога ќе се исцрпат резервите на панкреасот со инсулинот што го произведува телото, лековите немаат ефект и потребно е да се воведат инсулински препарати кои се даваат во форма на инјекции.

Дисциплина во исхраната, однесувањето, терапијата е многу важна. Откако ќе се започне, терапијата мора строго да се следи и да не се избегнува.

Кои се компликациите на дијабетесот?

Дијабетесот или шеќерната болест е подмолно заболување кое може да предизвика бројни компликации. Ќе наведеме само некои од најчестите:

Ризикот од кардиоваскуларни болести како што се ангина пекторис и срцев удар значително се зголемува бидејќи дијабетесот ги оштетува и коронарните садови.
Покрај тоа, ги оштетува сите други крвни садови, па пациентите со дијабетес често имаат проблеми со циркулацијата (гангрена и чиреви кои се јавуваат на стапалата) релативно често може да се забележат кај дијабетичарите.
Исто така, оштетување на нервите и симптоми како што се пецкање, печење или болка, особено во нозете, може да бидат знак за полиневропатија. Оштетувањето понекогаш толку многу напредува што, на пример, нервните завршетоци во нозете се толку оштетени што пациентот не ја чувствува топлината (кога некој бос оди по врел бетон на 40 степени C)
Оштетување на бубрезите.
Тешко зараснување на раните и чести инфекции на рани.

Што значи кога докторот ќе ви каже дека имате дијабетес?

Пред се, тоа значи дека не смеете да се плашите и не смеете да паничите, бидејќи колку и да звучи страшно, се лекува и со оваа болест можете да живеете сосема нормално…

Некои лоши животни навики мора да се променат, корекција на исхраната, како и придржување кон терапијата и редовни прегледи кај лекар се неопходни за да се држи под контрола оваа болест.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име