Дома Твој готвач Како да го направите највкусното слатко од јагоди: Искусна домаќинка го сподели...

Како да го направите највкусното слатко од јагоди: Искусна домаќинка го сподели својот таен рецепт

3364
0

Како да го направите највкусното слатко од јагоди: Искусна домаќинка го сподели својот таен рецепт

Јагодите се омилено овошје за многумина, а познато е дека нивната сезона е кратка. Затоа треба да го искористите на вистински начин и да го оставите слаткото од јагоди или џем, и да уживате во него кога ќе ги нема.

Во овој период тие се најубави и најмиризливи, па тоа што ќе го подготвите од нив ќе биде најслатко и највкусно.

Денеска ви носиме рецепт за слатки од јагоди. Знаеме дека подготовката бара трпение, поради ладење и пакување, но сите маки ќе ги заборавите кога ќе ја отворите првата тегла со слатко.

Време на подготовка:

60 минути готвење + ладење

Компоненти:

1 кг јагоди

1,25 кг шеќер

лимон

Подготовка:

Прво добро измијте ги свежите јагоди и извадете ги стеблата. Совет е да ги наредите во тавче и прелијте ги со сок од лимон или растворен сок од лимон.

Земете голема и длабока тава и наредете – ред јагоди, па посипете со шеќер. И така натаму се додека го имате материјалот. Покријте и оставете го да отстои во фрижидер 10 часа.

За тоа време јагодите ќе ја ослободат својата течност, па нема потреба од додавање вода.

Ставете го на шпорет и варете на силен оган додека не зоврие, а потоа намалете ја температурата. Не мешајте, само малку протресете ја тавата.

Извадете ја пената со лажица за време на готвењето. А вашето слатко се свари кога сирупот е доволно густ, ќе знаете кога ќе ви падне од лажицата во големи тешки капки или ако ставите лажица сируп на плех, оставете малку да се излади, а потоа направете линија со врвот на лажицата и линијата останува на плехот.

Потребни се околу 30 минути, а кога ќе се свари тргнете го од оган, покријте го со влажна салфетка и оставете да отстои 10-15 минути.

Потоа извадете ја салфетката, повторно ставете ја на ринглата, 10мин, па извадете ја од ринглата.

Отстранете ја целата насобрана пена, повторно покријте ја со влажна салфетка и оставете ја да отстои 10-12 часа на собна температура.

Слатко истурете во чисти и суви тегли. Најдобро е теглите да се стават во рерна која се загрева на 100 степени и да се чуваат 10 минути. Потоа извадете ги теглите, оставете ги да се изладат.

Истурете го слаткото во тегла и добро затворете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име