Дома Здравје Зошто се јавува губење на слухот?

Зошто се јавува губење на слухот?

513
0

Зошто се јавува губење на слухот?

Губењето на слухот може да биде привремено или да претставува посериозна состојба. Постојат различни видови и форми на губење на слухот и важно е да се внимава на симптомите на губење на слухот.


Намалувањето на перцепцијата на звукот кај една личност се нарекува губење на слухот или глувост. Привремено губење на слухот може да се појави и поради обична настинка, но за посериозно оштетување на слухот, причините може да бидат многу проблематични. Затоа е многу важно да се грижите за вашиот слух и да не се изложувате на премногу бучава.
Симптоми на губење на слухот: Како се јавува?


Увото се состои од 3 дела: надворешно, средно и внатрешно. Воздушните вибрации кои создаваат звук влегуваат низ ушниот канал и стигнуваат до тапанчето. Движењата на тапанчето се пренесуваат преку аудитивните кошули и кохлеата. Тие се одговорни за претворање на механичките вибрации во биоелектричен импулс што допира до мозокот долж аудитивниот нерв. Темпоралниот лобус на мозокот е одговорен за перцепцијата на звукот во мозокот. Нарушување во работата на овој механизам може да се случи во која било фаза.

Кои се симптомите на губење на слухот?
Главните симптоми на губење на слухот се:
тешкотии во разбирањето на говорот,
бучава во ушите,
вртоглавица,
појава на гадење и повраќање,
Видови на глувост.


Во зависност од местото на потекло и нарушувањето на увото, се разликуваат следниве видови на губење на слухот:


Сензоневрален губиток на слухот
Перцепцијата на звукот е нарушена на ниво на кохлеата или поради оштетување на аудитивниот нерв. Ова често се случува кај луѓе кои работат како пилоти, градежништво, дактилографи, кројачи итн. Сензориневралната глувост може да биде вродена или стекната и може да предизвика трајно губење на слухот или целосна глувост.


Кондуктивно губење на слухот
Настанува кога е нарушена физичката спроводливост на звучните сигнали во низата „аурикуло-ушен канал-тимпанична мембрана“.


Комбинирано губење на слухот
Сите делови на слушниот орган се вклучени во процесот.


Аудитивна невропатија
Оваа состојба е оштетување или недостаток на аудитивниот нерв. Нервните завршетоци остануваат недопрени и можат целосно да ги согледаат околните звуци. Меѓутоа, проблемот настанува кога нервните импулси одат во мозокот кога звучната информација е искривена.

Глувост исто така може да се појави:
ненадејно (во рок од неколку часа),
акутна (во рок од неколку дена),
хронична (во рок од неколку месеци).

Причини за губење на слухот

Оваа состојба може да влијае на едно или двете уши. Може да настане како резултат на нарушувања во аудитивниот систем и може да влијае на различни делови од аудитивниот систем. Во зависност од степенот на оштетување на слухот, едно лице може да стане целосно глуво и не може да разбере само некои делови од звучните сигнали.

Има 3 големи групи:


Примарно губење на слухот
Се однесува на состојба која настанала поради оштетување на слушниот апарат.


Секундарната глувост
е предизвикана од болести кои првично не се поврзани со слушниот апарат, но во текот на развојот на болеста доаѓа до оштетување и на увото.
Псевдосекундарното губење на слухот
претставува неспецифична форма на губење на слухот.

Затоа, причините за губење на слухот се како што следува:
вродени болести и оштетување на слушниот апарат,
хипоксија (зголемен кислород во крвта),
повреди на черепот,
повреди на тимпаничната мембрана,
zarazne bolesti (зостер, заушки, токсоплазмоза , сифилис , ковид).


воспалителни процеси
тумори,
изложеност на гласна бучава,
автоимуни болести,
невролошки, васкуларни и ендокрини заболувања,
ефекти од стрес или алергии,
старост (ова се јавува поради влошување на сетилните клетки),
наследна причина.

Симптоми на губење на слухот: Дијагноза и третман
Пред сè, важно е да се оди на лекар при првите симптоми. Лекарот ќе го провери вашиот слух со безболни методи и ќе ја утврди причината за неговото оштетување.

Природен третман за тироидна жлезда: Ублажување на симптомите на хиперактивна тироидна жлезда

Многу е важно ова да не го правите сами бидејќи ако губењето на слухот е предизвикано од друга болест, неопходно е да се третираат двете состојби. За да го зачувате слухот, најдобро би било што помалку да се изложувате на гласна бучава или кога го правите тоа за да ги заштитите ушите, а можете да правите и вежби за подобар слух.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име