Дома Здравје Зошто е зголемена Уреата во крвта?

Зошто е зголемена Уреата во крвта?

1914
0

Уреата во крвта е еден од главните показатели за функционирањето на бубрезите.

Неговото испитување се прави во обична биохемиска лабораторија преку крв.

Често се зголемува, особено кај постари пациенти.

Поради оваа причина, ќе се обидеме да објасниме зошто тоа се случува во овој текст.

Кои се нормалните вредности на уреа во крвта?

Нормалните вредности на уреата во крвта варираат од лабораторија до лабораторија.

Односно од тестот што се прави, но главно одат од 2,80 до 7,20 mmol/l.

Зошто се јавува зголемена уреа во крвта?

Уреата е производ на разградувањето на протеините во црниот дроб.

Значи, во моментот кога црниот дроб ги разградува протеините, се создава уреа, која поминува во крвта и се транспортира до бубрезите.

Бубрезите ја филтрираат уреата и ја пренесуваат во урината за да се излачи од телото.

Секој проблем во овој циклус може да доведе до зголемување на уреата во крвта.

Значи, грубото расчленување на причините за зголемена уреа во крвта би било:

Проблем лоциран во предбубрежниот систем,

Зголемена уреа во крвта која се јавува како резултат на проблеми со самите бубрези и

Здравствен проблем со некои од органите лоцирани после бубрезите.

Кои се причините кои можат да доведат до зголемување на уреата во крвта пред бубрезите?

Зголемен внес на протеини. Протеините се наоѓаат во храната од животинско потекло. Ако вашата исхрана се базира на нив, односно јадете многу месо и месни производи, логично е да се очекува дека уреата ќе биде поголема. Треба да се нагласи дека ова особено се однесува на сувомесни производи и на сите месни производи. Сувомесните производи, покрај протеинскиот дел, содржат и триесетина други адитиви кои можат да го зголемат количеството на уреа во крвта.

Оштетувањето на мускулите во нашето тело поради, на пример, повреда може да резултира со зголемена вредност на уреата во крвта. Интересно е дека гладувањето, при кое нашите мускули се распаѓаат, доведува до зголемена вредност на уреата во крвта.

Зголемена уреа во крвта може да се појави како резултат на тешка инфекција.

Губење на течности, на пример, поради дијареа , дехидрација во топлина, тешко крварење, шок итн.

Кај постари пациенти, зголемено ниво на уреа во крвта може да се констатира и како последица на стареење на бубрезите и забавување на нивната функција.

Изгореници, поради кои доаѓа до голема загуба на течности, но и оштетување на кожата и ткивата и органите,

Срцева слабост поради што доаѓа до намален проток на крв во бубрезите и поради тоа забавување на нивната работа…

Што предизвикува зголемена уреа поради проблеми со бубрезите?

Постоењето на одредени хронични болести кои можат да доведат до оштетување на крвниот систем на бубрегот и со тоа да ја забават неговата работа, како висок крвен притисок , дијабетес …

Бубрежни заболувања кои можат да настанат поради повеќе различни причини, на пример поради присуство на камења во бубрезите, блокирање на бубрежните канали, воспаление на бубрезите, вродени аномалии на бубрезите… Сите овие состојби може да доведат до акутна или хронична бубрежна инсуфициенција,

Земањето одредени лекови може да доведе до зголемување на нивото на уреа во крвта, како што се кортикостероиди, диуретици, НСАИЛ…

Тумори на бубрезите,

Повреди на бубрезите,

Операции на бубрезите,

Било кој друг вид на нарушување што го запира протокот на крв низ бубрезите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име