Дома Здравје Зошто болат градите? 10 можни причини

Зошто болат градите? 10 можни причини

640
0

Зошто болат градите? 10 можни причини

Секоја болка во градите која е нова, невообичаена или не поминува некое време треба да се сфати сериозно и да се консултира лекар.

Болката во градите кај жените може да има различни причини. Некои од нив се бенигни и безопасни, додека други бараат лекарска помош. Еве неколку можни причини за болка во градите кај жените:


Менструалниот циклус
Промени во хормоните за време на менструалниот циклустие можат да предизвикаат болка во градите наречена мастодинија или масталгија. Ова е често безопасен феномен. Менструацијата или ПМС може да бидат придружени со болни гради

Цисти на дојка
Бенигните цисти на дојката може да предизвикаат болка и непријатност. Тие обично може да се почувствуваат како грутки.

Зголемување на градите
Физичките промени во градите, како што е зголемувањето на големината, може да предизвикаат привремена болка.

Траума или повреда
Повреди на градите, како што се испакнатини или падови, исто така може да предизвикаат болка.

Инфекција на дојка
Инфекции, како што е маститис, може да биде придружена со болка, црвенило и оток во градите. Овие состојби често се придружени со треска.


Хормонални промени
Хормоналните промени за време на бременоста, доењето или менопаузата може да бидат уште една причина за болки во градите.

Фиброцистична болест на дојката
Ова е состојба кога ткивото на дојката се менува и станува цврсто и грутчево. Ова може да предизвика болка и непријатност.

Рак на дојка
Иако болката во градите обично не е главниот симптом на рак на дојка, некои пациенти може да ја доживеат. Секое сомневање за рак на дојка треба веднаш да се истражи.


Срцеви проблеми
Понекогаш болката во градите може да биде резултат на проблеми со срцето , како што е ангина пекторис или срцев удар. Овие симптоми обично се придружени со други знаци, како што се болка во градите, отежнато дишење и гадење.


Емоционални фактори
Емоционални фактори, како што е анксиозностаа стресот може да предизвика и болка во градите.

Дали треба да посетите лекар?
Важно е да се напомене дека секоја болка во градите која е нова, невообичаена или не исчезнува треба да се сфати сериозно и да се консултира со лекар. Лекарот ќе направи преглед, може да побара дополнителни тестови како мамографија или ултразвук на дојка и ќе постави точна дијагноза за да го одреди соодветниот третман.

Редовните прегледи на дојките и следењето на промените може да бидат клучни за рано откривање на сериозни состојби.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име