Дома Здравје Зголемената стомачна киселина се неутрализира со одредени намирници

Зголемената стомачна киселина се неутрализира со одредени намирници

472
0

Не е невообичаено секој да доживее зголемена киселина во желудникот во одреден момент, но некои луѓе имаат големи проблеми со киселини, надуеност и подригнување речиси секој пат кога ќе јадат. Храната е клучна за решавање на овој проблем, нагласуваат лекарите.

Зголемена стомачна киселина
Лекарите нагласуваат дека умереноста во исхраната е клучот за решавање на проблемите со киселини.
Сите луѓе од време на време доживуваат металоиди , што не е невообичаено, но некои имаат големи проблеми со металоиди, надуеност и подригнување речиси секој пат кога јадат. Се смета дека околу 20 проценти од популацијата има гастроезофагеална рефлуксна болест, таканаречена ГЕРБ ) – хронична состојба со рефлукс на киселина дијагностицирана од лекар. Диетата, велат лекарите, игра голема улога во контролирањето на симптомите на рефлукс на киселина и е првата линија на терапија што се користи за луѓе кои страдаат од зголемена киселина во желудникот.

Киселината на желудникот реагира на храна со висока содржина на масти, сол или зачини
Езофагеалниот сфинктер, или мускулната цевка која ја пушта храната во желудникот, а потоа се затвора, го штити хранопроводникот од желудочната киселина. Меѓутоа, ако сфинктерот се опушти, храната може да се турка нагоре низ олабавениот отвор и да предизвика рефлукс на киселина . Храната за која е познато дека предизвикува металоиди , односно зголемена стомачна киселина, исто така го одложува процесот на варење, оставајќи ја храната во желудникот подолго.

Луѓето кои страдаат од зголемена киселина во желудникот, според советите на лекарот, никогаш не треба да јадат храна со висока содржина на масти, сол или зачини, како што се:

Пржена храна
Брза храна
Пица
Чипс и други преработени грицки
Бибер
Масни меса како сланина и колбаси
Сирење
Сос од домати
Агруми
Чоколадо
Пеперминт
Газирани пијалоци.

Лекарите нагласуваат дека умереноста е клучна затоа што многу луѓе можеби не можат или не сакаат да исфрлат одредена храна. Сепак, советот до сите кои страдаат од зголемена киселина во желудникот е да не ја јаде гореспоменатата „проблематична“ храна доцна навечер, пред спиење, за да не остане храната во желудникот, а потоа да излезе од хранопроводникот кога лежите. . Исто така, добро е да јадете мали и чести оброци наместо поголеми, потешки оброци и избегнувајте доцни вечери и грицки пред спиење.

Храна која го спречува создавањето на зголемена стомачна киселина
Стручњаците нагласуваат дека има многу намирници кои можат да се конзумираат и кои ќе го спречат проблемот со зголемената киселина во желудникот. Најдобрата храна за овој проблем спаѓа во три категории – храна богата со влакна, алкална храна и храна со вода.

Храна богата со растителни влакна
Влакнестите јадења прават да се чувствуваме сити, така што луѓето имаат помала веројатност да се прејадуваат, што може да поттикне зголемена стомачна киселина. Здравите влакна се најдобро од оваа храна:

Цели зрна како што се овес, кускус и кафеав ориз
Корен зеленчук – сладок компир, морков и цвекло
Зелен зеленчук – аспарагус, брокула и боранија.

Алкална храна
Храната која има ниско ниво на pH е кисела и со поголема веројатност да предизвика зголемено лачење на желудочна киселина. Оние со повисоки pH вредности се таканаречени алкални намирници и можат да помогнат да се неутрализира силната стомачна киселина. Најдобрите алкални намирници кои ја смируваат стомачната киселина се:

Банани
Дињи
Карфиол
Јаткасти плодови.

Водна храна
Јадењето храна која содржи многу вода може да ја разреди и ослаби стомачната киселина. Зголемената киселина во желудникот нема да ви пречи ако јадете:

Целер
Краставица
Марула
Лубеница
Супа
Билен чај.

Зголемената киселина во желудникот може да се лекува со домашни лекови
Луѓето со желудочни киселини обично се свртуваат кон антациди, лекови кои се издаваат без рецепт и кои ја неутрализираат зголемената стомачна киселина. Но, јадењето одредена храна може да ги намали и симптомите:

Млеко – често се смета дека млекото ги ублажува металоидите. Но, лекарите нè потсетуваат дека мора да се запомни дека млекото доаѓа во различни сорти – полномасно млеко со целосна количина маснотии, со 2 проценти маснотии и како обезмастено или со малку маснотии.

Мастите во млекото може да го влошат лачењето на желудочната киселина. Обезмастеното млеко, на пример, може да делува како привремен тампон помеѓу слузницата на желудникот и киселата содржина на желудникот и да обезбеди итно ослободување од симптомите на киселини. Исто така, јогуртот со малку маснотии ги има истите смирувачки својства заедно со здрава доза на пробиотици (добри бактерии кои го подобруваат варењето).


Ѓумбирот е едно од најдобрите помагала за варење поради неговите лековити својства. Има алкална природа и антиинфламаторно, што ја олеснува иритацијата во дигестивниот тракт. Се препорачува чајот да се пие лесно кога се зголемува лачењето на желудочната киселина.

Јаболков оцет – Иако нема доволно истражувања за да се докаже дека јаболковиот оцет делува за зголемена стомачна киселина, многу луѓе тврдат дека помага. Секако, никогаш не треба да го пиете во целосна концентрација бидејќи тоа е силна киселина која може да го иритира хранопроводникот. Наместо тоа, доволно е да ставите мала количина оцет во топла вода и да пиете со оброците.

Вода со лимон – Сокот од лимон генерално се смета за многу кисел, но мала количина сок од лимон помешана со топла вода и мед има алкализирачки ефект што ја неутрализира желудочната киселина. Исто така, медот има природни антиоксиданси, кои го штитат здравјето на клетките.

Претходна објаваШто не треба да се јаде додека земате АНТИБИОТИЦИ?
Следна објаваШто ако пиете премногу пробиотици…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име