Дома Здравје Животот со синдром на полицистични јајници – ова се работите што треба...

Животот со синдром на полицистични јајници – ова се работите што треба да ги знаете

1631
0

Погодува една од десет жени…

PCOS е нарушување кое се манифестира како збир на симптоми и иако не постои лек, постојат многу начини да ги ублажите и да го подобрите квалитетот на вашиот живот.

Статистиката покажува дека дури една од десет жени страда од синдром на полицистични јајници (PCOS), а некои дури и не го знаат тоа. Експертите посочуваат дека реалните бројки би можеле да бидат многу поголеми од официјалните. PCOS е всушност нарушување кое се манифестира како збир на симптоми и иако нема лек, постојат бројни начини за нивно ублажување.

За жал, многу жени се дезинформирани или воопшто не се информирани за PCOS-U, а многубројни дезинформации и митови се широко распространети, па едукацијата и подигањето на свеста кај жените е исклучително важно.

Како што откриваат експертите, некои жени не ни слушнале за синдромот на полицистични јајници, а камоли да знаат како да се справат со симптомите што ги предизвикува ова нарушување. Подолу се дадени некои од најважните работи што секоја жена треба да ги знае за PCOS.

Тоа е прилично често нарушување
PCOS е најчестото хормонално или ендокрино нарушување кај жените, со репродуктивни, метаболички и психолошки последици. Тоа е многу сложена состојба со многу различни симптоми. Многу случаи остануваат недијагностицирани, забележуваат лекарите.

Симптоми кои укажуваат на PCOS
За да се дијагностицира PCOS, мора да се исполнат два од следните три критериуми:

Дисфункција на овулација – нарушување на овулацијата и менструалниот циклус и отсуство на менструација
Клинички или биохемиски знаци на хиперандрогенизам (акни, зголемена влакнест, итн.)
Цисти на еден или двата јајници

Отсуството на менструација е најчестиот симптом
Нередовната менструација или целосното отсуство на циклус е најчестиот симптом на PCOS (исто така познат како олигоменореа и аменореа). Покрај отсуството на менструација, може да се појават и други симптоми како што се влакна на лицето и телото, цистични акни, губење на косата на скалпот итн. Сите овие се вообичаени знаци на хиперандрогенизам, т.е. вишок на машки хормони.

Симптомите можат да бидат физички и психички
Покрај претходно споменатите симптоми, кај синдромот на полицистични јајници може да се појави и зголемување на телесната тежина, отпорност на инсулин, нарушувања во исхраната, нарушувања на спиењето, депресија и анксиозност.

Тоа е честа причина за неплодност

PCOS е најчеста причина за неплодност кај жените бидејќи ако не дојде до овулација, не може да дојде до оплодување. Сепак, повеќето жени на кои им е дијагностициран синдром на полицистични јајници успеваат да забременат, или преку промени во животниот стил или преку третман за плодност.

Не постои лек, но симптомите може да се ублажат
PCOS е хронична состојба за која нема лек, но промените во животниот стил можат многу да помогнат во справувањето со ова нарушување и симптомите што ги предизвикува. Здрава и урамнотежена исхрана, редовна физичка активност, квалитетен сон и контрола на стресот се само дел од клучните чекори што жените со PCOS треба да ги воведат во секојдневниот живот.

Грижата за себе е клучна
PCOS може успешно да се лекува и жените со оваа состојба можат да водат добар, среќен и исполнет живот, со или без лекови. Грижата за себе е многу важна, а правењето позитивни промени во секојдневниот живот може значително да го подобри квалитетот на животот и да ги ублажи симптомите предизвикани од синдромот на полицистични јајници.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име