Дома Здравје Жените над 50 години треба да го намалат внесот на 6 видови...

Жените над 50 години треба да го намалат внесот на 6 видови храна поради една причина

1413
0

Жените над 50 години треба да го намалат внесот на 6 видови храна поради една причина

ХРАНАТА богата со масти за многумина е вкусна, но е и многу нездрава и се препорачува да се јаде што е можно помалку, особено додека старееме. Исхраната богата со нездрави масти, особено заситени и транс масти, може да доведе до зголемување на телесната тежина, отпорност на инсулин и висок шеќер во крвта, а сето тоа го зголемува ризикот од дијабетес тип 2.

Како што пишува порталот She Finds, луѓето над 50 години, особено жените, треба да јадат помалку храна богата со масти, се со цел да го намалат ризикот од дијабетес. Група експерти идентификуваа за какви видови храна станува збор.

Црвено месо
Црвеното месо содржи високо ниво на заситени масти, кои придонесуваат за воспаление и отпорност на инсулин. Познато е дека воспалението и отпорноста на инсулин се два клучни фактори за развој на дијабетес тип 2.

Диететичарот Џордан Ентони истакнува дека “постојат два главни проблеми со црвеното месо кои го прават лош избор за луѓето со дијабетес. Прво, тоа е високо со холестерол и заситени масти, што може да доведе до кардиоваскуларни проблеми кои го отежнуваат управувањето со дијабетесот. Второ , месото потешко се вари, што може да го забави дејството на инсулинот на шеќерот во крвта“.

Помфрит
Помфритот обично ја добива својата крцкава надворешност и мека внатрешност со пржење во масла кои се богати со заситени и транс масти. Редовната изложеност на храна подготвена во овие масла може да го зголеми холестеролот и да промовира воспаление.

„Помфрит и крофни исто така содржат лоши за вашето здравје транс и заситени масти. Овие проинфламаторни масти ја зголемуваат потребата за инсулин или го намалуваат лачењето на инсулин; двата исхода ја намалуваат чувствителноста на инсулин и го зголемуваат ризикот од развој на дијабетес тип 2. д-р. Мајкл Лахи.

Кокосово масло
Кокосовото масло се смета за здрава храна меѓу потрошувачите, но важно е да се биде свесен за неговата содржина на маснотии. Се користи во сè, од готвење до печење, а високата содржина на заситени масти може да го зголеми холестеролот и потенцијално да доведе до отпорност на инсулин.

Диететичарот Вероника Роус тврди дека овој тип на масло “всушност содржи околу 90% заситени масти, дури и повеќе од путерот. Овој тип на масти го зголемува ЛДЛ (лошиот) холестерол, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и отпорност на инсулин. Кај жените над 50 години. кои веќе се изложени на зголемен ризик од дијабетес тип 2, јадењето премногу заситени масти може дополнително да влијае на чувствителноста на инсулин и да предизвика скокови во шеќерот во крвта.

Сладолед
Омилен на многумина, сладоледот е деликатес што обично го поврзуваме со зголемување на телесната тежина, но ако се консумира во големи количини, може да го зголеми и ризикот од дијабетес тип 2 поради неговата висока содржина на шеќер.

„Иако е популарно уживање, сладоледот е богат со заситени масти и додадени шеќери, кои можат да придонесат за зголемување на телесната тежина и скокови во шеќерот во крвта. Наместо тоа, изберете замени со пониска масленост, како замрзнат јогурт или шербет“, објаснува нутриционистот. Јохана Ангман.

Полномасни млечни производи
Полномасните млечни производи, како што се полномасното млеко, сирењето и путерот, содржат заситени масти кои можат да го подигнат нивото на ЛДЛ холестерол. Лахи додава: „Многу лошите форми на масти, како што се заситените масти, се наоѓаат во производите како полномасно млеко, сирење и путер. Овие масти го зголемуваат ЛДЛ холестеролот, предизвикуваат воспаление и ја намалуваат чувствителноста на инсулин, три фактори кои го зголемуваат ризикот од дијабетес .

Преработено месо
Како последен прехранбен производ, експертите го издвоија преработеното месо. Како што објави SheFinds, преработените видови месо, како сланина и колбаси, се богати со масти и содржат бројни штетни состојки за организмот, како конзерванси и адитиви.

„Колбасите, сланината и виршлите содржат заситени масти, а половина од преработените колбаси содржат конзерванси. Тие не само што ја нарушуваат толеранцијата на гликоза, туку и го зголемуваат воспалението, што дополнително го зголемува ризикот од болести“, заклучува Лахи.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име