Дома Психолошки совети Емоциите се поттик за сите болести: Лутината го уништува стомакот, тагата го...

Емоциите се поттик за сите болести: Лутината го уништува стомакот, тагата го кине срцето, а неблагодарноста…

1136
0

Што и да се случи во нашиот ум и какви и да чувствуваме емоции, сето тоа влијае на нашето здравје.

Дали некогаш сте се запрашале каква е врската помеѓу нашите чувства и нашите органи, крвни садови, мускули, коски или дали тоа, како и многу други работи, го земате здраво за готово.

Одговорот на стручњакот е дека оваа поврзаност е многу изразена, а тоа најдобро ни го покажува стресот, кој е докажано дека е тригер за многу болести.

Емоциите се всушност, според експертите, предизвикувачот на сите наши болести.

Кардиоваскуларни заболувања

Која емоција е најтешко да ја поднесе срцето? Тага, но не во потесна туку во поширока смисла на зборот. Колку подолго човекот е тажен, срцето ја губи волјата за живот.

Респираторни заболувања

Која емоција е најтешко да се справи со нашите дишни патишта? Неблагодарност! Ако благодарноста е како воздух без кој не можеме да дишеме, тогаш неблагодарноста е како јаглерод моноксид што го вдишуваме малку по малку. И капка по капка таков воздух ќе ги уништи и најсилните.

Гастроентеролошки заболувања

Лутината е најтешко „сварлива“ емоција, па не треба да чуди ако гневот „налути“ некој од гастроентеролошките органи.

Уролошки заболувања

Кога некој ќе ви ја уништи самодовербата со неконструктивна критика, тоа делува како збирка токсини кои се таложат токму на тие места.

Гинеколошки заболувања

Присилувањето да го правиме она што не го сакаме и кон кое чувствуваме аверзија, создава рани на тие органи или мутации.

Ендокринолошки заболувања

Оние кои често се отфрлени, пред да ги докажат своите способности, се чувствуваат како луѓе растргнати меѓу љубовта и одмаздата.

Кожни болести

Штом некој лажно нè нарече непристојни имиња, грди епитети, во нас се појавува или тивка или гласна агресија. За жал, нашата кожа е одбрана, така што агресијата не навлегува во остатокот од нашето тело, па се изложува на опасност.

Невролошки заболувања

Докажувањето како сте, што сте и зошто сте такви, односно објаснување на изборот по кој сте избрале да живеете, го става човекот во позиција на испрашување, каде што, без разлика на висината на интелектот, настануваат фрустрации дека искушувај го размислувањето на човекот како игла.

Хематолошки заболувања

Емпатијата која не останува во границите на природноста туку ги преминува границите, нашите крвни зрнца ја доживуваат како напад и секој напад не исцрпува до конечното предавање.

Болести на коските, зглобовите и меките ткива

Чувството на недостаток на самољубие или чувството дека не сте доволно сакани го напрега секој мускул, го исфрла секој „зглоб од чашата“ и ја одзема еластичноста и силата на коските. Без љубов, човекот се чувствува како камен на патот.

Офталмолошки заболувања

Да се ​​прејудицира, односно однапред да се создаде мислење за нешто, за некого или за себе, расудувањето е во крајна линија судење само за себе, што многу негативно влијае на најчувствителното место кај човекот, наречено очи.

Онколошки заболувања

Нерасчистените „сметки“ од минатото ги заморуваат здравите клетки кај човекот. Кога овие клетки стануваат премногу уморни за да ги извршуваат своите функции, тие предизвикуваат хаос во органот, а плевелот никнува во пустелија.

ОРЛ болести

Потиснатите или воздржани емоции кои остануваат во нас наместо гласно да ги изговараме, сè повеќе ја затвораат нашата потреба да слушаме, да споделуваме зборови со светот, а секое повлекување нè влече во сè поцрна дупка што предизвикува „внатрешно крварење“ во нас.

Ментални заболувања

Со оглед на тоа дека очекувањата се наметната форма, човечката психа е оптоварена со нив, без разлика дали очекувањата се наметнати од нас самите или од другите кон нас, логично е нешто да се „скрши“ во умот на човекот бидејќи тоа е единствениот вид пауза од напор. Очекувањата се како струен удар.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име