Дома Светски дестинации Еве зошто Венеција има толку многу канали

Еве зошто Венеција има толку многу канали

582
0

На секој влез во каналот има сообраќаен знак кој ја покажува брзината на пловните објекти.


Венеција се наоѓа во истоимената лагуна на северозападниот брег на Јадранското Море во регионот Венето. Градот е населен на 18 мали острови меѓусебно поврзани со канали и мостови.


Венеција има 177 канали и 380 мостови. Каналите во Венеција се нивни патишта и улици, бидејќи во Венеција нема автомобили. Секој канал покрај кој поминувате или возите има своја уникатност, а секој од нив е сличен, а сепак сосема различен.


На влезот на секој канал стои сообраќаен знак кој ја ограничува дозволената брзина на движење на пловните објекти во тој канал. Во тесните канали, брзината е ограничена на 5 km/h. Во Каналот Гранде брзината на бродовите може да биде и до 8 км/ч, додека на отворените делови кон островите Мурано, Бурано и Лидо дозволено е пловидба со брзина од 11 км/ч.


Големиот канал во Венеција Канал Гранде е долг околу 4 километри, широк од 30 до 90 метри со просечна длабочина од 5 метри. Се претпоставува дека овој канал бил коритото на еден од речните гранки, на чии брегови биле населени првите жители на Венеција, кои подоцна изградиле цел град околу него.

Поради тоа што овој канал претставувал речна „автопат“ по која можеле да пловат дури и големи бродови, бреговите на овој канал со векови ги привлекувале највлијателните венецијански семејства, кои се натпреварувале во изградбата на величествени палати на овие брегови.

Од истите причини, каналот некогаш претставувал центар на трговијата во градот. Голем број историски значајни градби, повеќе од 170, се наоѓаат на брегот на Гранд Канал, кои на љубопитните туристи им ја раскажуваат приказната за богатството и просперитетот на поранешната Република Венеција.


Од гледна точка на посетителите, Големиот канал е многу важен, покрај него има многу знаменитости и музеи кои можат да се посетат: Ca D’Oro, мостот Риалто, мостот Академија,галеријата Академија и на самиот крај на каналот базиликата Санта Марија дела Салуте како и галерија со современа уметност Punta della Dogana

За различни архитектонски влијанија од различни историски периоди сведочат палатите изградени покрај бреговите на овој канал. Ова е причината зошто туристите можат да уживаат во венецијанско-византискиот стил од 12 и 13 век. век, венецијанско-готски стил 15 век, ренесансен стил 15-16 век до венецијанскиот барокен стил од 16-17-ти век како и неокласичниот стил од 18 век.


Поради неговата убавина, делови од овој канал се дел од стандардните рути кои ги користат венецијанските гондолиери.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име