Дома Здравје Диететичари: Ако имате над 60 години, престанете да јадете еден вид храна

Диететичари: Ако имате над 60 години, престанете да јадете еден вид храна

1512
0

Диететичари: Ако имате над 60 години, престанете да јадете еден вид храна

АКО сме ги разгледале потребите за исхрана по 60-тата година од животот, има добри шанси веќе да знаеме колку е важно да внесуваме доволно протеини. Природен дел од стареењето е губењето на мускулната маса, но зголемувањето на внесот на протеини може да помогне во борбата против овој проблем.

Диететичарката Џесика Кординг смета дека секоја храна може да има свое место во здравата исхрана и дека ниту една храна не треба целосно да се избегнува. Сепак, таа се залага и за помала потрошувачка на еден вид храна: преработено месо.

„Постојат многу докази кои го поврзуваат дури и умереното внесување на преработки од месо, како сувомеса, сланина, колбаси, виршли, сувомеснати и пушени производи, со зголемен ризик од одредени видови на рак, срцеви заболувања и други здравствени состојби. Значи, ако луѓето во нивните 60-ти – сè уште не почнале да го ограничуваат внесот на оваа храна, ова е добро време да го сторат тоа“, рече таа за Парад.

Преработеното месо е богато со заситени масти и натриум, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања
Диететичарот Ерин Палински-Вејд се согласува со Кординг, истакнувајќи дека луѓето над 60 години треба да го ограничат преработеното месо со висока содржина на маснотии, бидејќи тие можат да го зголемат воспалението во телото ако често се јадат, што потоа може да доведе до хронични здравствени состојби.

„Преработеното месо често е богато со заситени масти и натриум, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и висок крвен притисок, состојби кои стануваат се почести со возраста. Многу преработени месо имаат висока содржина на натриум, што може да биде проблематично за постарите возрасни лица кои можат треба да се ограничи внесот на сол поради хипертензија или други здравствени состојби“, објаснува таа.

Иако исхраната богата со преработено месо не е здрава за никого, Палински-Вејд вели дека ризикот од кардиоваскуларни болести и висок крвен притисок се зголемува со возраста. Затоа е уште поважно да се намали потрошувачката на храна која е поврзана со зголемен ризик од овие здравствени состојби, како што е преработеното месо.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име