Дома Здравје Дали „light“ производи навистина се поздрави?

Дали „light“ производи навистина се поздрави?

392
0

Сè повеќе во желбата за намалување на килограмите избираме производи со минимална количина млечна маст или без неа, таканаречени „light-лесни“ варијанти на млечни производи.

Но, дали знаете како се произведуваат овие намирници и што всушност има во нив?

Количината на калории во овие производи е секако помала, но тие не се разликуваат од „обичните“ производи само по содржината на масти и калориите што ги содржат.

Кога мастите се отстрануваат од производот, некои од другите компоненти се зголемуваат. И најмногу јаглехидрати.

Процесот на одвојување на маснотиите од храната предизвикува храната да изгуби дел од своите состојки, кои на одредени производи им се потребни за да се одржат.

Поради отстранување на млечните масти, може да дојде до губење на витамини во производите.

Не постои научен доказ дека производите со полномасни масти се поштетни за здравјето од производите со малку маснотии.


Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име