Дома Психолошки совети Дали финансискиот стрес е поопасен за здравјето од другите видови стрес?

Дали финансискиот стрес е поопасен за здравјето од другите видови стрес?

774
0

Дали финансискиот стрес е поопасен за здравјето од другите видови стрес?

Луѓето кои се изложени на финансиски стрес, во однос на некои други видови на стрес, во 59 отсто од случаите и во следните години ќе имаат сериозни последици по нивното здравје, покажа новото истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL), кое беше објавено во научното списание „Мозок , однесување и имунитет“ (Brain, Behavior and Immunity).

Последиците од честите или долготрајните тензии или животот под притисок, особено кога станува збор за грижата за тешко болен член на семејството, загубата на саканата личност или комплицираниот развод, исто така го влошуваат здравјето на луѓето во следните години кај 61 процент од случаи и обично почнуваат да се развиваат сериозни проблеми.се манифестираат приближно две години по стресните настани.

Овие категории на стрес научниците ги издвоија како најопасни со анализа на податоците добиени со тестирање на 5.000 луѓе на возраст над 50 години.

Заклучено е дека последователните стресни ситуации, како и оние кои траат подолг временски период, имаат разурнувачки ефект врз човечкиот имунолошки систем, нервниот систем, како и ендокриниот систем кој го регулира лачењето на хормоните кои, меѓу други работи, контролирајте го растот, развојот и расположението.

Еден од авторите на истражувањето, докторантката Одеса Хамилтон, нагласува дека честото повторување, односно обновувањето на тензиите и притисоците на работното место или во приватниот живот, ја зголемува за 19 отсто можноста за сериозни и тешко лекувани болести.

Според неодамна објавените податоци, 35 отсто од населението во 143 земји во светот живее и работи под стрес.

Во САД овој процент на луѓе под дневна напнатост е за петтина поголем, а статистиката покажува дека дури 33 отсто од Американците страдаат од исклучително тежок облик на стрес.

Податоците од Американскиот институт за стрес покажуваат дека луѓето трпат најголем стрес на работното место и дека годишно 120.000 Американци умираат од последици директно поврзани со оваа состојба.

Се наведува дека околу милион работници во САД секојдневно пропуштаат работа поради тешкотии поврзани со стресот и дека на глобално ниво светската економија трпи огромни загуби поради намалената продуктивност и отсуството на работници кои се под тензија и имаат зголемена анксиозност.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име