Дома Психолошки совети Дали сте депресивни и до кој степен? Проценете си сами одговарајќи на...

Дали сте депресивни и до кој степен? Проценете си сами одговарајќи на 9 прашања

813
0

Дали сте депресивни и до кој степен? Проценете си сами одговарајќи на 9 прашања

Депресијата е толку распространета што некои психолози ја нарекуваат обична настинка меѓу емоционалните нарушувања. Смртта на блиска личност, прекин на љубовна врска, губење на работа и слични настани доведуваат до депресија како реакција, но доколку оваа состојба трае подолго или е поинтензивна, може да се зборува и за депресивна личност која има тенденција да верува дека е на милост и немилост на тешки ситуации, животни околности и дека таа не е способна да направи нешто против нив. Можете сами да проверите дали сте депресивни користејќи тест. Сепак, имајте на ум дека овој тест служи како скрининг и не е доволен за да се постави дијагноза што треба да ја постави лекар специјалист.

Депресивна личност верува дека е на милост и немилост на тешки животни околности

Тест – дали сте во депресија

Во текот на изминатите две недели, колку често некој од следниве проблеми ви предизвика тешкотии? Можни одговори се „воопшто не“, „неколку дена“, „повеќе од половина од наведените денови“ и „скоро секој ден“.

  1. Слаб интерес да се направи нешто.
  1. Очајност, депресија или безнадежност.
  2. Проблеми со заспивање, непрекинато спиење или премногу спиење.
  3. Чувство на умор или недостаток на енергија.
  4. Лош апетит или прејадување.
  5. Слаба самодоверба – или чувство дека сте неуспешни или дека сте се разочарале себеси или вашето семејство.
  6. Тешкотии да се концентрирате на работи како што се читање весник или гледање телевизија.
  7. Движењето или говорот толку многу забавиле што другите можеле да го забележат тоа? Или обратно – толку сте вознемирени или немирни што сте се движеле многу повеќе од вообичаено.
  8. Мисли дека би било подобро да умрете или да се повредите на некој начин.

Одговорот „никако“ не се бодува, „неколку дена“ носи еден бод, „повеќе од половина од наведените денови“ два бода и „скоро секој ден“ три бода, пишува психијатарот. Соберете ги сите точки и проверете ја сериозноста на вашите симптоми.

Понекогаш одењето на психолог за советување е се што ви треба

Решението

5-9 Минимални симптоми

10-14 Симптоми со благ/умерен интензитет

15-19 Симптоми со умерен/тежок интензитет

=20 Симптоми на тешка депресија


Иако на депресивните не им изгледа така, тоа е многу излечива болест – дури 90 отсто од луѓето позитивно реагираат на различни форми на лекување. Понекогаш психотерапијата или одењето кај психолог за советување е сè што ви треба, а покрај тоа има широк спектар на антидепресиви и други алтернативи за третман.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име