Дома Живот Дали знаете зошто децата веруваат во Дедо Мраз?

Дали знаете зошто децата веруваат во Дедо Мраз?

205
0

Дедо со брада во црвен костум кој среќно патува низ светот и им остава подароци на децата под елките не е само убава приказна, тие искрено веруваат во неа. Тие пишуваат писма со своите желби што патуваат некаде далеку во студениот север, а понекогаш дури и гледаат како се однесуваат само за да добијат повеќе подароци од Дедо Мраз. Овој весел дедо знае каде живеат децата, како да помине низ оџаците и тој никогаш нема да погреши, и нема проблеми што ќе го спречат да дојде на вистинската адреса.

Малите деца цврсто веруваат во него и му се радуваат, но понекогаш ние возрасните мора да се прашуваме зошто толку многу веруваат. Возрасните можеби мислат дека децата стануваат многу подложни и можат да веруваат во што било, но тоа е нефер за нив бидејќи малите деца се многу практични и многу склони кон критичко размислување. И да се „натераат“ да веруваат во фантастичното е многу тешко, објаснува научникот и психолог Рохан Капитани .Всушност, точно е дека возрасните доброволно учествуваат во овој социјален феномен и ги продолжуваат детските верувања. Дедо Мраз мора да биде вистински, инаку зошто моите родители би зборувале за него? Едноставно кажано – децата веруваат во делата што ги прават нивните родители.

Детството е единствена фаза од животот во која децата се развиваат, но исто така учат социјални вештини. Историски гледано, единствениот начин да научите нешто е да се потпрете на сведоштвата на другите. Децата можат да разликуваат измислен и историски, да проценат дали нешто е реално и дали има докази. Децата имаат многу помала веројатност од возрасните да се повикуваат на натприродни сили ако објаснат неверојатни настани.

Научниците направија различни студии за да проверат кога и зошто децата стануваат склони кон некоја измислена приказна и фантастични ликови. Докажано е дека децата повеќе веруваат во измислени ликови кои ги вклучуваат и возрасните околу нив. Децата се чувствителни на постапките на возрасните – пеење песни, претстави за среќен дедо, приказни за подароци. Резултатот е верување: Мама и тато не би го сториле тоа ако не веруваа, па Дедо Мраз мора да биде вистински!

Претходна објаваГреан џин – ќе ве освои!
Следна објаваСамоа и Кирибати први ја дочекаа 2021 година

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име