Дома Здравје ДАЛИ ЗАТВОРОТ СОЗДАВА ТОКСИНИ ВО ТЕЛОТО? Пет митови за варењето

ДАЛИ ЗАТВОРОТ СОЗДАВА ТОКСИНИ ВО ТЕЛОТО? Пет митови за варењето

513
0

ДАЛИ ЗАТВОРОТ СОЗДАВА ТОКСИНИ ВО ТЕЛОТО? Пет митови за варењето

Многумина го доживуваат варењето како показател за општото здравје, па затоа често се вели дека доаѓа од цревата. Иако навиките за празнење на желудникот се индивидуални, сепак постојат некои митови кои се широко распространети, но не се вистинити. Д-р Дани П. Баби зборува за најчестите заблуди и вистината за дигестивниот систем.

МИТ 1: Треба да практикувате празнење секој ден

Вистината е дека секој е различен. Некои луѓе имаат движења на дебелото црево три пати на ден, други три пати неделно. Нормално е да имате празнење еднаш дневно. Сепак, во ред е ако немате столица неколку дена додека се чувствувате добро. Ако имате помалку од три столици неделно, имате запек. Но, проблемот е ако имате столица поретко од еднаш неделно, а потоа треба да посетите лекар.

МИТ 2: Проголтаната гума за џвакање може да предизвика проблеми

Ова може многу ретко да биде вистина и најмногу кај малите деца. Понекогаш голтањето голема количина гума за џвакање или многу парчиња за кратко време може да создаде маса што го блокира дигестивниот тракт, особено ако ја голтате со друга тешко сварлива храна како семки. Но, за повеќето луѓе, гума за џвакање поминува низ и надвор од телото исто како и другите намирници.

МИТ 3: Запекот создава токсини во телото

Некои луѓе веруваат дека запек предизвикува телото да апсорбира токсични материи од столицата, што доведува до болести како што се артритис, астма и рак на дебелото црево. Сепак, нема докази дека столицата произведува токсини или дека чистењето на дебелото црево, лаксативи или клизма може да спречи рак или други болести. И запек сам по себе не е болест.

МИТ 4: Запекот доаѓа природно со возраста

Постарите луѓе имаат поголема веројатност да страдаат од запек, но тоа не е нормален дел од стареењето и може да се случи дури и кога сте помлади. Ако и кога се појави, обично не трае долго, а во повеќето случаи не е сериозно. Сепак, важно е да му кажете на вашиот лекар ако повеќе влакна , вода и вежбање не помагаат во обновувањето на нормалното варење.

МИТ 5: Држењето нема да боли, но не е препорачливо

Игнорирањето на нагонот за движење на дебелото црево може да предизвика физичка непријатност или да го влоши запекот. Некои луѓе сметаат дека помага да се одвои време после појадок или друг оброк за движење на дебелото црево, кога овие сигнали се најсилни. Но, важно е да го слушате вашето тело без оглед на временските услови.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име