Дома Здравје Вени и артерии – проблеми кои можат да настанат

Вени и артерии – проблеми кои можат да настанат

991
0

Вени и артерии – проблеми кои можат да настанат кога се стеснуваат.

За да избегнеме формирање на згрутчување на крвта и други проблеми со крвните садови, треба да се грижиме за нашите вени и артерии.

Вените и артериите се дел од транспортниот систем кој ја дистрибуира крвта во телото. Артериите носат крв заситена со кислород од срцето до остатокот од телото. Вените ја доставуваат крвта, сега без многу кислород, назад во срцето. Оттаму, пулмоналната артерија ја испраќа до белите дробови за да ги наполни со кислород. Белодробната вена ја враќа крвта во срцето и процесот започнува повторно.

Понекогаш артериите или вените се стеснуваат или блокираат и крвта не може толку лесно да помине низ нив. Секое забавување на протокот на крв ги спречува органите да ги добијат кислородот и хранливите материи што им се потребни за да ја завршат својата работа. Ако крвта се движи премногу бавно низ крвните садови, може да се здружи и да формира згрутчување.

ВАЖНО… 10 рани симптоми на деменција кои не смееме да ги игнорираме


Коронарна артериска болест
Оваа состојба се јавува кога плаката (леплива маснотија) се акумулира во ѕидовите на коронарните артерии – садовите кои го снабдуваат срцето со крв. Плаките ги стеснуваат артериите, забавувајќи го протокот на крв во срцето. Кога парче плоча ќе се откине и ќе се заглави во артеријата, може целосно да го блокира протокот на крв и да предизвика срцев удар.

Периферна артериска болест (ПАД)
Периферните артерии испраќаат крв до рацете и нозете. Во ПАД, плаката се акумулира во ѕидовите на артеријата. Исто како коронарната артериска болест, плаката ги стеснува артериите и остава помалку простор за проток на крв. Ако нозете не добиваат доволно кислород и хранливи материи, ќе чувствуваме болка или замор во нозете кога одиме или се качуваме по скали. Ако имаме ПАД, шансите за срцев или мозочен удар се зголемени.


Болест на каротидните артерии
Каротидните артерии се наоѓаат по двете страни на вратот. Тие го снабдуваат со крв мозокот, лицето и вратот. Ако имаме болест на каротидните артерии, наслагите се акумулираат и ги стеснуваат овие артерии, па низ нив поминува помалку крв. Парче плоча може да се откине и да формира згрутчување. Ако згрутчувањето се заглави во крвниот сад на мозокот и го блокира протокот на крв, тоа може да предизвика мозочен удар.

Цереброваскуларни заболувања
На мозокот му треба постојано снабдување со крв богата со кислород за да функционира. Без него, мозочните клетки умираат. Цереброваскуларни болести го ограничуваат протокот на крв во мозокот. Тие се мозочен удар, стеснети крвни садови, аневризми (ослабени артерии) и абнормални групи на крвни садови наречени васкуларни малформации.

Проширени вени
Варикозните вени се задебелени, искривени сини или месо обоени вени на нозете. Вентилите внатре во вените го одржуваат протокот на крв во срцето и го спречуваат неговото враќање назад. Кога вените се слаби, вентилите може да се оштетат и да дозволат крвта да се врати назад. Како што се собира, вената отекува и се искривува за да се притисне во истиот мал простор.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име