Дома Здравје Благ аутизам кај возрасни: Доцна дијагноза, но објаснува сè

Благ аутизам кај возрасни: Доцна дијагноза, но објаснува сè

8184
0

Благ аутизам кај возрасни: Доцна дијагноза, но објаснува сè

Знаците на аутизам кај возрасните се обично суптилни и често остануваат незабележани во раното детство.

Лесниот аутизам е неформален термин кој најчесто се користи за дијагностицирање на нарушувања од спектарот на аутизам. Лесните аутисти имаат помалку забележливи симптоми, често маскирани. И предизвиците со кои може да се соочат може да се поврзани со социјалната интеракција. Бидејќи овие особини можат да бидат суптилни, благиот аутизам често се пропушта за време на прегледите во раното детство. Затоа, дијагнозата се случува кога ќе пораснат, а често и никогаш не се утврдува за што се работи.

Што е благ аутизам

Терминот „благ аутизам“ може да биде збунувачки, но ова прашање станува појасно ако се знае дека аутизмот е нарушување на спектарот со знаци кои се движат од најблаги до најинтензивни и врз основа на ова, степенот на дијагнозата е различен, т.е. во однос на тоа колку поддршка и помош им е потребна на оние со аутизам.

Во суштина, тоа се предизвици со социјалната комуникација, отпорност на промени во рутината, чувствителност на бучава, мириси, допири и други сензорни искуства. Луѓето со благ аутизам можеби имаат напредни академски способности, но се борат со социјалните вештини, сензорните предизвици или организацијата.

Колку поддршка им треба на луѓето со благ аутизам зависи од многу фактори и варира од личност до личност.

Проблемот е што луѓето со благ аутизам може да останат недијагностицирани со години, дури и децении, па дури и никогаш.

Причината е дека знаците на благ аутизам кај возрасните може да биде тешко да се видат.

Симптоми на аутизам кај возрасни

Тешкотии во односите со другите – не им е лесно да се стават во кожата на другите луѓе.

Тешкотии во создавањето и одржувањето пријателства – возрасните со аутизам имаат проблеми со разбирањето и следењето на социјалните правила и понекогаш може да се сметаат за груби или невнимателни. Ова може да го отежне создавањето и одржувањето пријателства.

Предизвици во директната комуникација – на аутистичната личност може да му биде тешко да одржи разговор и да го разбере говорот на телото, контактот со очите и изразите на лицето.

Тешкотии со вербално изразување – може да кажат работи што изгледаат груби или имаат проблем да го опишат она што го мислат или чувствуваат.

Силна потреба за планирање и рутина – возрасните со аутизам сакаат структура и може да имаат ригидна рутина. Тие често треба да планираат детали за се што прават.

Аверзија кон промени – секоја промена може да направи возрасен со аутизам да се чувствува многу непријатно.

Социјална анксиозност – може да има потешкотии да се прилагоди на нова социјална ситуација или ситуации со многу сензорни искуства, како што е преполната продавница.

Интензивен интерес за одредени теми – возрасните со аутизам можат да станат крајно фиксирани на одредени теми или активности.

Зошто благиот аутизам често останува недијагностициран

Луѓето со благ аутизам често остануваат под радарот на лекарите и не им се дијагностицира оваа состојба додека не пораснат. Постојат неколку причини за ова.

Пол

Кај жените, симптомите на благ аутизам се со поголема веројатност да останат недијагностицирани додека не пораснат. Однесувањето на девојчињата со аутизам е малку поинакво од она на момчињата и често се сведува на срамежливост и повлекување. Ако воспитувачите и наставниците сметаат дека ова однесување е очекувано кај девојчињата, тоа може да биде причина за одложување на дијагнозата.

Вештини за маскирање

Една од причините е маскирањето, т.е. потиснување или прикривање на аутистичните особини за подобро да се вклопите во оние околу вас. Некои примери се имитирање на начинот на кој другите зборуваат, вежбање изјави пред да се изговорат. Луѓето со благ аутизам често се способни да ги прикријат своите симптоми подобро од оние со интензивни симптоми, на кои им е потребна поголема поддршка од другите. Тие можат да бидат успешни во нивните напори, иако тоа обично завршува со предизвикување проблеми.

Погрешна дијагноза

Понекогаш лицето со благ аутизам може да добие одредена дијагноза – но не и дијагноза на аутизам.

Тоа може да бидат следните дијагнози: анксиозност, депресија, опсесивно компулсивно растројство, психоза, растројства на личноста, други невро-развојни нарушувања.

Третмани за возрасни со благ аутизам

Бидејќи рутината е многу важна за луѓето со аутизам, следниве методи можат да помогнат:

Сместување на работа – закажани паузи, писмени (не вербални) упатства, тампони за уши или слушалки за намалување на преоптоварувањето со сетилата.

Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) за развивање на вештини за справување, што пак им помага да управуваат со односите и да се справат со фрустрациите на работа и во животот.

Окупациона терапија која се фокусира на вештини за решавање проблеми, градење самодоверба, управување со сензорни предизвици и преземање одговорност за домот и финансиите.

Говорна терапија која помага да се изградат комуникациски вештини и способност за толкување на говорот на телото.

Како и кај децата со аутизам, на возрасните со аутизам исто така им треба третман и поддршка, вклучително одење на терапија или земање лекови кои ќе им помогнат да се справат со нивните симптоми, пишува VeryWellHealth.com.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име