Дома Твој готвач Баба гануш – рецепт за кремаст, ароматичен намаз од модар патлиџан на...

Баба гануш – рецепт за кремаст, ароматичен намаз од модар патлиџан на кој со задоволство ќе се вратите

401
0

Баба гануш – рецепт за кремаст, ароматичен намаз од модар патлиџан на кој со задоволство ќе се вратите

Баба гануш е популарен блискоисточен намаз направен од печен модар патлиџан, таан (паста од сусам) , маслиново масло, лук и сок од лимон. Ова јадење има богат, зачаден вкус поради печениот модар патлиџан и често се служи со тост или пита леб, или со зеленчук како закуска или предјадење.

Баба ганушот е многу сличен по текстура и вкус со хумусот , но наместо наут се користи модар патлиџан. Покрај тоа, можете да го прилагодите овој намаз по ваш вкус со додавање на зачини и други состојки по желба. Проверете го рецептот подолу за овој брз, вкусен и хранлив намаз што ќе го јадете за кратко време и на кој често ќе се враќате:

Баба гануш

Состојки:

1 средно голем модар патлиџан

2-3 лажици таан

2 чешниња лук, ситно сецкани

2 супени лажици маслиново масло

Сок од 1 лимон

Сол по вкус

Бибер по вкус

Свеж магдонос или маслинки за декорација (по избор)

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200°C. Со вилушка прободете го патлиџанот на неколку места и ставете го на плех. Печете 30-40 минути или додека не омекне и кожата не се јагленисува.

Извадете го модар патлиџан од рерна и оставете го малку да се излади. Кога ќе се олади, излупете ја кората и ставете го месото од модар патлиџан во сад.

Во садот со модар патлиџан додајте таан, лук, маслиново масло, сок од лимон, сол и бибер. Измешајте ги сите состојки додека не добиете кремаста смеса.

Префрлете го баба ганушот во сад, прелијте го со мала количина маслиново масло и по желба украсете со магдонос или маслинки.

Послужете со свеж леб, пита леб или зеленчук и уживајте во овој вкусен и здрав намаз.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име