Дома Здравје Акупресурата го ублажува стресот: Ова се точките на телото кои треба да...

Акупресурата го ублажува стресот: Ова се точките на телото кои треба да ги притиснете

3529
0

Акупресурата го ублажува стресот: Ова се точките на телото кои треба да ги притиснете

Со притискање на одредени точки на телото, служи за подобрување на здравјето. Дознајте како акупресурата го ублажува стресот и како можете сами да ја примените.

Со векови, практичарите на традиционалната кинеска медицина работеле на одредени точки на телото за да го ублажат стресот. Овој тип на алтернативна медицина е познат како акупресура.

Акупресурата се смета за вид на масажа. За време на акупресурата, лекарот врши притисок на одредени точки на телото. Оваа практика се користи за ублажување на болка, гадење, стрес, анксиозност и многу повеќе.

Како акупресурата го ублажува стресот?

Акупресурата е слична на акупунктурата која вклучува ставање тенки, безболни игли на одредени точки долж меридијанот. И акупресурата и акупунктурата користат ист систем – за насочување на одредени точки на телото.

Акупунктурата можеби е попозната од акупресурата, но и двете практики се користат во традиционалната кинеска медицина илјадници години.

Што е акупресура?

Практичарите веруваат дека примената на притисок врз точките за акупунктура помага да се балансира природната енергија. Стимулирањето на точките за акупунктура долж различни меридијани може да ја ублажи болката или стресот, враќајќи ја виталната енергија или чи.

Некои истражувања потврдија дека акупресурата е ефикасна во ослободувањето од стресот. Истражувањето исто така покажа дека акупресурата има смирувачки ефект во споредба со другите третмани.

Специфичните точки за акупунктура помагаат во ублажување на стресот, додека другите точки за акупунктура можат да го подобрат општото здравје и благосостојба. Лиценцираните акупунктуристи прво ќе разговараат за вашите грижи со вас, а потоа ќе создадат план прилагоден на вашите потреби.

Акупресурата го ублажува стресот: Како можете сами да ја практикувате

За да го ослободите стресот со акупресура, ќе треба да извршите притисок на одредени точки на акупресура. Постојат неколку точки за акупунктура со кои може да се манипулира за да се намали стресот .

Обидете се да ги насочите овие точки за акупунктура:

Помеѓу веѓите: најдете го местото веднаш меѓу веѓите, над мостот на носот. Нежно масирајте ја областа со мали кружни движења.

Помеѓу палецот и показалецот: Помеѓу палецот и показалецот е точка која може да го ослободи стресот. Нежно стискајте и масирајте ја оваа точка.

Каде се спојуваат вратот и рамото: Користете го палецот за да ја масирате областа во основата на вратот. Ако не можете лесно да стигнете до местото, користете алатка за масажа или тениско топче.

Врвот на главата: Користете мали кружни движења на врвот на главата во нејзиниот точен центар. Притисокот треба да помогне да се ослободи од стресот.

Помеѓу палецот и вториот прст: Насочете ја лентата помеѓу првите два прста.

Совети за поефикасна акупресура

Експертите советуваат да ги следите овие упатства ако изведувате акупресура самостојно:

Не притискајте премногу силно. Можете да притискате силно, но не притискајте доволно за да предизвикате непријатност.

За тешко достапни места, можете да користите алатка за масажа или тениско топче.

Избегнувајте притисок врз оштетената кожа. Не притискајте на акутната точка ако имате исеченица, осип или лузна. Масажата може дополнително да ја оштети кожата.

Експертите советуваат секоја точка да ја третирате од 30 секунди до три минути.

Можете да побарате помош од лиценциран лекар за акупунктура за да ви ги покаже точките.

Бремените жени не треба сами да вршат акупресура без да се консултираат со специјалист.

Повторете ја акупресурата по потреба. Во ред е ако го практикувате неколку пати на ден за да се ослободите од стресот .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име