Дома Здравје Ако треба: Седум делови од телото без кои можете да живеете

Ако треба: Седум делови од телото без кои можете да живеете

6105
0

Ако треба: Седум делови од телото без кои можете да живеете

Зошто имаме делови од телото кои можат безбедно да се отстранат?

Некогаш се препорачуваше рутинска тонзилектомија, сега се препорачува само за луѓе со повторени напади на бактериски инфекции. По отстранувањето, друго лимфно ткиво ја презема нивната „работа“

Имаше време кога педијатрите рутински препорачуваа тонзилектомија, дури и кај здрави деца – таа практика повеќе не е вообичаена. Но, се поставува интересно прашање – зошто имаме делови од телото кои можат безбедно да се отстранат, односно ако не се потребни, зошто воопшто ги имаме.

Една теорија е дека овие органи и жлезди некогаш играле важна улога во животот на еволутивните предци, но сега претставуваат анатомски остатоци. На пример, долго време се сметаше дека слепото црево им помогнало на нашите предци да ја варат храната, но со текот на илјадници години тој станал застарен, а некои органи се исклучително корисни во одредени фази од животот, но потоа стануваат потрошни.

Седум делови од телото без кои можеме да живееме

Слепо црево

Овој орган е со големина колку мал прст и се наоѓа на долната десна страна на дебелото црево. Поради некоја причина, овој дел од дигестивниот тракт понекогаш станува блокиран, инфициран или воспален. Иако може да се намали по третманот со антибиотици, често е потребно итно хируршко отстранување – апендектомија.

Крајниците

Мрежата на лимфните јазли низ телото е дел од системот за имунолошкиот надзор кој помага да се фатат опасните напаѓачи како што се бактериите и вирусите. Замислете ги двата крајници како поголеми, специјализирани лимфни јазли кои внимаваат на тие натрапници. Тие се наоѓаат во задниот дел на грлото, веднаш настрана и зад увулата, висечкиот дел од ткивото над нив.

Сега тонзилектомијата се препорачува само за луѓе со повторени напади на бактериски инфекции на грлото. По отстранувањето, друго лимфно ткиво, вклучувајќи ги и вистинските лимфни јазли, може да ја преземе работата на крајниците.

Аденоиди – „трет крајник“

Сместени во делот од носот каде што носните пасуси се поврзуваат со устата и грлото, аденоидите се слични на крајниците. Тие исто така може да се воспалат, инфицираат и отечени. Значи, кога се отстрануваат крајниците, аденоидите генерално се отстрануваат во исто време. Комбинираната процедура се нарекува тонзилектомија и аденоидектомија. Како и кај крајниците, другото лимфно ткиво го презема кога ќе исчезнат аденоидите.

Жолчното кесе

Жолчното кесе се наоѓа веднаш под црниот дроб во горниот десен дел на абдоменот. Ја складира жолчката создадена во црниот дроб и ја ослободува во дигестивниот тракт кога е потребно за да помогне во варењето на масна храна. Неопходно е да се отстрани жолчното кесе доколку се воспали. Постапката се нарекува – холецистектомија.

Најчесто тоа се случува поради инфекција или жолчни камења, кои се стврднати делови на жолчката. Во некои случаи, одморот и антибиотиците можат да го контролираат воспалението на жолчното кесе и отстранувањето може да се одложи или дури и да се избегне.

Матката

Овој репродуктивен орган има една цел – да го поддржува растот на фетусот до раѓањето. Кога е потребно, матката може да се отстрани – хистеректомија – без да му наштети на здравјето.

Градите жлезда

Оваа мала жлезда се наоѓа високо во горниот дел на градниот кош покрај градната коска. Кај фетусот или новороденчето, тоа е многу важно во развојот и созревањето на имунолошкиот систем, но возрасните можат добро да живеат без него. Операција за отстранување на тимусот – тимектомија – може да се препорача ако тимусот стане проблематичен.

Слезината

Како и аденоидите и крајниците, слезината е составена од лимфоидно ткиво. Ја филтрира крвта, ги отстранува заразните организми, старите крвни зрнца кои патуваат низ крвотокот. Но, понекогаш слезината станува преактивна и почнува да ги отстранува здравите клетки. Иако лековите можат да помогнат, можеби е неопходно да се отстрани слезината – спленектомија. Понекогаш траумата на слезината, особено по спортски повреди и сообраќајни несреќи, предизвикува внатрешно крварење, што може да доведе до спленектомија.

Општо земено, најдобро е да се избегне непотребна операција, иако, се разбира, можете да преживеете и да напредувате и покрај тоа што, да речеме, ви е отстранет слепото црево, но треба да се запомни дека разбирањето на таканаречените „резервни делови од телото“ може да се промени со текот на времето.

Апендиксот е добар пример – истражувачите откриле дека слепото црево може да игра улога во развојот на имунолошкиот систем и да складира „добри бактерии“ за повторно да го населат цревата во случај на идна болест. И постојат докази дека отстранувањето на тимусот може малку да го зголеми ризикот од болести, автоимуни нарушувања и смрт. Еден ден, на овој начин може да се откријат важни функции за други делови од телото кои сега се сметаат за не толку клучни, пишува healthharvard .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име