Дома Живот Ако одговоривте ДА на овие 15 прашања, честитајте си: Вие сте посреќни...

Ако одговоривте ДА на овие 15 прашања, честитајте си: Вие сте посреќни од повеќето луѓе

843
0

Ако одговоривте ДА на овие 15 прашања, честитајте си: Вие сте посреќни од повеќето луѓе

Својата среќа нека биде приоритет

Ден Бутнер, автор на бестселери, соработник на National Geographic и истражувач на долговечноста, ги помина последните 20 години проучувајќи пет „сини зони“: Окинава, Јапонија; Сардинија, Италија; Никоја, Костарика; Икарија, Грција; и Лома Линда, Калифорнија. Имено, овие области се дом на најдолговечните луѓе во светот.

Додека вршеше истражување за неговата книга „Сините зони на среќата: Лекции од најсреќните луѓе на светот“, тој разговараше со Ден Витерс, директор на истражување за Националниот индекс на здравје и благосостојба на Галуп од 2008 година, во обид да открие карактеристики на најинклузивните заедници.

 • Келнерите ми кажаа дека автентичната среќа доаѓа од збир на меѓусебно поврзани фактори кои речиси секогаш се појавуваат во пакет. Тој ми идентификуваше 15 показатели кои сигнализираат вистинска среќа – изјави Бутнер за CNBC.

Ако одговоривте потврдно на овие прашања, имате повеќе среќа од повеќето луѓе

 1. Добро управувате со финансиите и живеете во рамките на вашите можности. Имате доволно пари за да правите што сакате.
 2. Континуирано поставувате и постигнувате цели.
 3. Секогаш наоѓате време за патувања или одмори со семејството и пријателите.
 4. Користете ги вашите силни страни за да го правите она што најдобро го правите секој ден.
 5. Се чувствувате безбедно во вашата околина.
 6. Секој ден научете нешто ново или интересно.
 7. Имате некој во вашиот живот кој ве поттикнува да бидете поздрави и посреќни.
 8. Се храните здраво (речиси) секој ден.
 9. Јадете пет порции овошје и зеленчук најмалку четири дена во неделата.
 10. Одите на стоматолог барем еднаш годишно.
 11. Во последните 12 месеци добивте признание за вашиот придонес за подобрување на градот или областа во која живеете.
 12. Не пушите.
 13. Имате нормална телесна тежина.
 14. Вежбате најмалку 30 минути најмалку три дена во неделата.
 15. Активни сте и продуктивни (речиси) секој ден.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име