Дома Здравје Зошто кромидот е здрав?

Зошто кромидот е здрав?

953
0

Најздраво е да се консумира свеж кромид. Треба да се внимава да се отстрани само горната кора и да не се отстранат првите слоеви од излупениот кромид, бидејќи повеќето здрави материи се наоѓаат во тој дел од растението.

Кромидот е составен дел од човечката исхрана повеќе од 7.000 години. Се смета за најраспространет вид зеленчук во светот бидејќи се користи во различни форми на сите континенти. Кромидот е двегодишно растение, чиишто делови се јадат.

Што содржи кромидот?
Кромидот содржи, пред сè, високи концентрации на витамин Ц, витамини од групата Б, потоа фолна киселина, железо, калциум и диетални влакна. Добро е затоа што не содржи масти, а содржи и ниски концентрации на сол. Кверцетинот, исклучително силен антиоксиданс од групата флавоноиди, се наоѓа во високи концентрации во кромидот (неколку пати повеќе отколку во јаболката). Сето горенаведено е јасна причина зошто многу научници го класифицираат кромидот како еден од најздравите видови зеленчук.

За што се користи кромидот?
Од времето на старите Римјани, кромидот се користел за лекување на разни болести и состојби. Со откривањето на веќе споменатиот антиоксиданс кверцетин, се потврди неговата улога како здрава храна. Докажано е дека кромидот: ја подобрува јачината на коските, спречува артериосклероза (акумулација на маснотии во ѕидот на крвните садови), со што спречува срцев удар и мозочен удар; ја намалува веројатноста за развој на колоректален карцином (рак на дебелото црево) и рак на дојка; има докажано антиинфламаторно дејство (го намалува воспалението).

Кверцетинот, компонента на црниот кромид, делува како бронходилататор – ги проширува дишните патишта, а со тоа ги ублажува симптомите на опструкција на дишните патишта, а со тоа го олеснува на пр. акутен напад на астма. Исто така, опишано е дека кромидот влијае на регулирање на нивото на шеќер во крвта.

Дали има некои несакани ефекти?
Јадењето свеж кромид може да го зголеми нападот на киселина во желудникот (горушица). Опишана е и алергија на кромид, а луѓето кои пијат антикоагуланси (разредувачи на крв) мора да бидат внимателни бидејќи конзумирањето на големо количество листови од зелен кромид може да го зголеми ефектот на тие лекови, односно да доведе до несакани реакции – крварење.

Кој е најздравиот начин за консумирање кромид?
Најздраво е да се консумира свеж кромид.Треба да се внимава да се отстрани само горниот слој, а не да се отстранат првите слоеви од излупениот кромид, бидејќи повеќето здрави материи (споменатите витамини и антиоксиданси) се наоѓаат во тој дел од растението. . Секако, можете да го консумирате и варен и пржен, но тогаш количината на здрави материи е помала бидејќи високата температура ги уништува повеќето, особено витаминот Ц.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име