Рижото со праз и куркума
Брзо е и се прави со само неколку состојки, а е навистина вкусно.
Состојки:
3 лажици маслиново масло
1 голем праз
250 гр ориз
½ лажичка куркума
сол, бибер
1,6 л вода/течна основа
2 лажици путер
Подготовка:
Пржете го празот, а потоа и оризот.
Отстранете ги сувите зелени врвови од празот, исечете го на половина по должина, а потоа исечете ја секоја половина на половина по должина. Исечете го на парчиња. Измијте го и исцедете го. Обавезно измијте ги сите парчиња земја што може да се најдат помеѓу листовите од празот.
Пржете го празот во загреано маслиново масло неколку минути, додадете го оризот и кратко пржете.
Додадете зачини и гответе додека мешате.
Додадете ја куркумата, промешајте, а потоа додадете малку од врелиот фонд или вода ако немате фонд. Само обрнете внимание на тоа колку е солен или несолен фондот и соодветно одредете колку сол да додадете во рижото. Зачинете со сол и црн пипер.
Микс
Гответе 25 до 30 минути на тивок оган, мешајќи и постојано додавајќи повеќе течност. Оризот ќе ја впие целата, а подобро е рижото да биде кремасто, а не суво.
На крај додадете го путерот.
Кога рижото ќе биде сварено (не преварувајте го оризот), исклучете го огнот и додадете го путерот. Јадете додека е топло.








