Брашно, сол, вода и масло: Лебчињата од тава се одлична опција кога сакате брзи и домашни
Кога посакувате домашни лебчиња, но немате време да чекате тестото да нарасне, обавезно пробајте ги овие брзи лепчиња во тава направени со само четири состојки.
Реклама
Рецептот го најдовме на YouTube каналот Domači recepti, каде што е наведено дека павлаката или џемот одлично одат со тестото.
Состојки:
620 грама брашно
пет лажици масло
400 милилитри врела вода
една лажица сол
Подготовка:
Додадете една лажица сол во врелата вода и подгответе 600 грама брашно во друг сад. Потоа постепено истурајте ја водата во брашното, а потоа додадете го маслото. Кога масата ќе стане поцврста, месете го тестото, за кое ќе ви требаат 20 грама брашно.
После тоа, извадете го тестото на работна површина и поделете го на 12 еднакви делови. Обликувајте го секој дел во топка, посипете го со малку брашно и оставете го да отстои околу десет минути.
Секое топче расукајте го во круг со дијаметар од околу 10 сантиметри и наредете го на масата, внимавајќи да не се залепи за површината. Во меѓувреме, загрејте тава на средна температура и ставете едно лепче врз неа.
Печете го лепчето една минута од едната страна за малку да порумени, потоа свртете го околу 15 секунди од другата страна, а потоа повторно вратете го на првата страна.
Оставете ги лепчињата да се печат додека не нараснат. Некои лепчиња можеби нема да нараснат, но тоа не значи дека не се погодни. Додека се уште топли, можете да ги премачкате со малку путер, маргарин или масло.








