Дома Живот Која страна од фолијата навистина ја одржува храната безбедна? Еве како правилно...

Која страна од фолијата навистина ја одржува храната безбедна? Еве како правилно да ја користите

473
0

Која страна од фолијата навистина ја одржува храната безбедна? Еве како правилно да ја користите

Многу луѓе се прашуваат која страна од алуминиумската фолија треба да ја допира храната, а експертите открија како правилно да ја користат.

Алуминиумската фолија е неопходен сојузник во секоја кујна благодарение на нејзината разноврсност. Се користи за пакување храна, рамномерно печење во рерна, како и за спречување на лепење на храната на плехот, што го олеснува чистењето на садовите.

Сепак, иако фолијата е широко достапна, многумина не се запознаени со правилниот начин на нејзина употреба. Едно од најчестите сомнежи се однесува на разликата помеѓу нејзината мат и сјајна страна – се верува дека едната страна треба да ја допира храната, додека другата останува свртена нагоре. Но, дали е тоа навистина вистина?

Која страна од алуминиумската фолија треба да се користи за завиткување храна?

Алуминиумската фолија има две различни страни – една сјајна и една мат. Сепак, повеќето луѓе ја користат фолијата случајно, честопати верувајќи дека сјајната страна треба да биде свртена кон храната. Сепак, во пракса нема голема разлика помеѓу овие страни кога станува збор за складирање храна. И двата слоја заштитуваат и изолираат подеднакво добро, па затоа изборот на која страна е всушност прашање на личен избор.

Разликата помеѓу мат и сјајна страна на алуминиумската фолија се јавува за време на процесот на производство. Фолијата се притиска во два слоја за да се спречи пукање, при што едната страна доаѓа во контакт со ролерите на машината и станува сјајна, додека другата останува мат. Сепак, оваа разлика не влијае на нејзината ефикасност – обете страни ја штитат и конзервираат храната подеднакво добро.

Не е важно која страна ја користите за складирање храна. Сепак, при готвење или печење храна, некои експерти советуваат сјајната страна да биде свртена навнатре, бидејќи таа подобро ја рефлектира топлината и може да придонесе за порамномерна термичка обработка.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име