Дома Твој готвач Обланда салама

Обланда салама

359
0

Обланда салама

Состојки:

4 обланди

800 г мали бисквити

500 мл млеко

200 г чоколадо за готвење или чоколадо во прав

250 г путер

50 г шеќер

200 г ореви

50 г суво грозје

50 мл рум

Подготовка:

1Подгответе ја смесата.

Потопете ги сувото грозје во рум. Развлечете ги колачињата со сукало додека не се формира трошкаста смеса, слободно оставете ги парчињата со трошките.

Во тенџере сварете го млекото и шеќерот, тргнете го од оган и додадете го чоколадото, грубо сечканите ореви и путерот исечкан на парчиња.

Кога смесата ќе се згусне, прелијте ја врз бисквитите и добро измешајте за да се натопат рамномерно. Внимавајте смесата да не биде сува, но ниту премногу влажна.

2Замотајте ја саламата.

Омекнете ги вафлите така што ќе натопите чиста кујнска крпа во вода, добро ќе ја исцедите, ќе ја ставите вафлата врз неа, а потоа ќе ја превиткате така што целата вафла ќе биде покриена со крпата. Оставете ги вака 3 минути и вафлата е спремна за полнење и виткање.

Поделете ја смесата на четири дела и рамномерно распоредете ја врз секојаобланда. Внимателно и цврсто замотајте за да нема воздух (инаку нема да изгледа убаво кога ќе се исече).

Оставете ги преку ноќ на ладно место, како на пример во оставата или во фрижидер. Можете да ги чувате вака два до три дена. Исечете ги на тенки парчиња.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име