Рецепт на денот: Колач од јаболка со суво грозје и ореви
Ви нудиме едноставен рецепт за вкусна есенска закуска.
Состојки:
400 г јаболка
200 г шеќер
3 јајца
150 мл масло
200 г обично брашно
100 г мелени или сечкани ореви
100 г суво грозје
1 прашок за пециво
1 лажичка цимет
1 прстофат сол
Подготовка:
Подгответе кружен калап и обложете го со хартија за печење или брашно и путер. Излупете ги јаболката, изрендајте ги на крупно и нежно исцедете го вишокот сок. Во голем сад, матете ги јајцата со шеќерот додека не се добие пенаста смеса. Полека додадете го маслото, а потоа додадете ги ренданите јаболка. Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за пециво, солта и циметот. Додадете ги сувите состојки во смесата со јајца. Додадете ги оревите и сувото грозје. Нежно мешајте за да се соедини сè.
Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете во рерна загреана на 180 степени од 45 до 55 минути, додека чепкалката за заби не излезе сува. Изладете го колачот, исечете го на триаголници и послужете го со кафе или чај. Можете да го декорирате со шеќер во прав или дополнителни јаткасти плодови одозгора.








