Дома Твој готвач Проја подготвена според стариот рецепт е најздравата замена за леб

Проја подготвена според стариот рецепт е најздравата замена за леб

311
0

Проја подготвена според стариот рецепт е најздравата замена за леб

Пројата подготвена според стариот, домашен рецепт на нашите баби во овие современи времиња стана вистински гурмански деликатес, а празничната, божиќна трпеза е незамислива без пројата, како „гарнир“ со поварак, на пример. Во минатото, пројата беше омразена затоа што главно се користеше пченкарно брашно поради сиромаштијата, но денес ужива статус на здрава, домашна храна .

Пројата е здрава бидејќи е направена на база на пченкарно брашно

Пченкарното брашно не содржи глутен, но има голема количина на влакна, протеини и антиоксиданси. Затоа, лесно се вари и го подобрува варењето на храната. Исто така, пченкарното брашно е богатство од ниацин, тиамин, рибофлавин, пантотенска киселина, фолна киселина и витамини Б6, Е и К. Покрај тоа, содржи и каротеноиди, голем број аминокиселини и минерали како цинк, голема количина железо, магнезиум, фосфор, калиум, бакар, манган и селен. Жолтото пченкарно брашно е исто така извор на цинк, кој содржи ензими важни за регулирање на генската активност во клетките, го зајакнува имунитетот и влијае на антиоксидантните ензими кои ги зачувуваат клеточните мембрани во ДНК. Пченкарното брашно содржи и бета-каротен, кој го зајакнува имунолошкиот систем и го стимулира производството на црвени крвни зрнца.

Употребата на пченкарно брашно влијае на намалување на холестеролот. Исто така, го подобрува варењето и дигестијата, помага при тврда столица и хемороиди, а спречува и рак на дебело црево. Поради големата количина на антиоксиданси, корисно е за општото здравје и спречува развој на многу болести, вклучувајќи кардиоваскуларни и дијабетес. Пченкарното брашно има мала количина калории и го забрзува метаболизмот. Исто така, има корисен ефект врз кожата. Бидејќи содржи фолна киселина, добро е за анемија, ги зајакнува коските и ја подобрува функцијата на бубрезите кај лицата со дијабетес. Негов недостаток е големата количина на јаглехидрати.

Проја, стар рецепт на нашите баби

Задолжително:

пченкарно брашно (грубо мелено, 400 гр)

вода (млака, 220 мл)

прашокот за пециво (половина кесичка) порано не беше користен, но можете да го додадете

сол (1 рамна лажичка)

маст или сончогледово масло за подмачкување на тавата

Подготовка:

Во пченкарното брашно прелијте млака вода и сол. Масата треба да биде тенка, но погуста отколку за палачинки. Добро измешајте ги сите состојки, а потоа истурете ги во намастен плех. Печете во рерна на 220 степени до 30 минути, кога кората треба да порумени. Кога ќе ја извадите од рерна, испрскајте со вода и покријте ја со чиста крпа. Кога ќе се олади, исечете на коцки и послужете наместо леб. Можете да додадете сирење, јогурт или јајца во тестото, како и сечкана храна како краставици или пиперки, но тогаш не е вистинска проја, туку пројара.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име