Дома Твој готвач Никогаш не сте пробале поубава и понеобична турска пита: сочна е, богата...

Никогаш не сте пробале поубава и понеобична турска пита: сочна е, богата со вкус и полна со сирење, а со ајвар е ненадминлива

346
0

Никогаш не сте пробале поубава и понеобична турска пита: сочна е, богата со вкус и полна со сирење, а со ајвар е ненадминлива

Сочна, полна со сирење и јогурт и неодоливо мека, оваа пита не само што изгледа импресивно, туку е и лесна за подготовка!

Вкусна домашна турска пита со дупки за сос, фотографија: @FatmannMutfagndan/Инстаграм

Турските пити се нешто на што не е лесно да се одолее, а денес ви претставуваме варијанта која изгледа многу декоративно и се сервира директно од тавата.

Станува збор за класична хармоника-пита со сирење и магдонос , подготвена на малку необичен начин, а вкусот ќе ви биде добро познат.

Тоа е идеален рецепт за сите пригоди , без разлика дали подготвувате ручек за семејството или сакате да ги изненадите вашите гости со нешто необично.

Состојки:

кора за пита

2 јајца

250 мл јогурт

150 г рендано сирење

четвртина од еден куп магдонос

50 мл масло

1 лажица сол

Подготовка:

Ставете ја чашата во средината на тркалезната тава (за да направите дупка околу која ќе ги редите корите).

Ако користите купени лушпи , одделете околу 5-10 лушпи, во зависност од големината, и исечете ги на долги правоаголници. Потоа превиткајте ги како хармоника, а потоа наредете ги во круг околу чашата на плехот за печење.

Кога ќе завршите со тоа, изматете ги јајцата во сад, потоа додадете го јогуртот и солта и добро изматете ги. Додадете го маслото , потоа магдоносот и продолжете да матите, а на крај додадете го ренданото тврдо сирење по ваш избор и добро измешајте сè.

Прелијте ја оваа смеса врз збрчканите кори, за да се распореди рамномерно смесата и добро да го натопи тестото.

Ставете ја чашата настрана ако не е направена од материјал што може да се стави во рерна, а уште подобро е да користите огноотпорна, за да ја испечете питата со неа за да ја задржи својата форма . Печете во рерна загреана на 190 степени 40-45 минути.

Кога питата малку ќе се олади, завртете ја чашата така што нејзините рабови ќе се одвојат од питата, а потоа сипете во неа сочен домашен ајвар или друг сос по вкус.

Оваа вкусна пита се сервира така што се сече на триаголници и се сервира директно со тавата, додека парчињата се потопуваат во чаша сос.

Деталите погледнете ги во видеото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име