Дома Твој готвач Лудо тесто – универзално тесто за солени и слатки колачи

Лудо тесто – универзално тесто за солени и слатки колачи

617
0

Лудо тесто – универзално тесто за солени и слатки колачи

Лудото тесто е омилен рецепт на секоја домаќинка – лесно за подготовка, меко и воздушесто, а можете да го користите за подготовка на широк спектар на печива, пити, кифлички, колачиња, па дури и слатки кифлички. Она што го прави посебен е тоа што може да стои во фрижидер неколку дена, подготвено за употреба кога и да посакате свежо испечено тесто.

Состојки:
2 чаши јогурт

1 чаша млака вода

1 чаша масло

1 лажица сол

1 лажица шеќер

1 јајце

1 квасец (сув или свеж)

1 прашок за пециво

1 кг брашно

Детална подготовка:
Истурете јогурт, млака вода и масло во голем сад.

Додадете сол, шеќер, јајце, квасец и прашок за пециво и нежно измешајте.

Постепено додавајте го брашното и месете мазно, меко тесто.

Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне (околу 30-40 минути, во зависност од собната температура).

Откако ќе нарасне, тестото може веднаш да се користи за подготовка на солени или слатки печива.

Ако нема да го користите веднаш, чувајте го во пластична кеса и чувајте го во фрижидер – извадете го по потреба.

Совети:
Можете да го користите ова тесто за да направите ролни со сирење, пици, меки колачи, колачи или слатки ролни со џем.

Чувањето во фрижидер го прави тестото уште поеластично и полесно за обликување.

За крцкава кора, премачкајте ги колачињата со изматено јајце пред печење и наросете ги со сусам или крупна сол.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име