Дома Здравје 9 зони на абдоминална болка: Знаци дека имате проблем со урината, бубрезите...

9 зони на абдоминална болка: Знаци дека имате проблем со урината, бубрезите или чир на желудникот

1179
0

9 зони на абдоминална болка: Знаци дека имате проблем со урината, бубрезите или чир на желудникот
Во однос на тоа кој дел од абдоменот ве боли, одредете на што треба да внимавате

Абдоминалната болка во повеќето ситуации не е штетна, но за жал, во одредени случаи може да биде знак за некоја болест.

Врз основа на идентификацијата на локацијата на болката, можете да дознаете која е причината за болката, односно на што треба да обрнете внимание.

Дури и ако болката не е толку силна, треба да посетите лекар.

Областа број 1 укажува на голема шанса за жолчни камења. Во оваа ситуација, не можете да исклучите воспаление на панкреасот или чир на желудникот.

Епигастрична хернија, воспаление на панкреасот, жолчни камења, варење, металоиди или чир на желудникот се вашите клучни ризици доколку почувствувате болка во зоната #2.

Областа број 3 се однесува на луѓе кои страдаат од блокирани жолчни канали, проблеми со панкреасот, чиреви на дуоденумот и желудникот, вели „ Брзо тенко тело “.

Можно е да имате камен во бубрегот ако чувствувате болка во областа број 4 . Лумбална хернија, запек и воспаление на уринарниот тракт се уште три ризици кои за жал не можат да се исклучат во оваа ситуација.

Областа број 5 укажува на папочна кила, Кронова болест, воспаление на дебелото црево, рани фази на апендицитис, чир на желудникот или панкреасот.

Болката која се чувствува во областа број 6 сигнализира дивертикуларна болест, воспалителна болест на цревата, запек и проблеми со бубрезите.

Кога се жалите на болка во областа број 7, тоа значи дека можеби страдате од карлични проблеми , апендицитис или запек.

Областа број 8 може да сугерира воспалителна болест на цревата , апендицитис и воспаление на уринарниот тракт.

Можеби страдате од ингвинална хернија, гинеколошки проблеми или дивертикуларна болест ако постојано чувствувате болка во областа со број 9.

Многу е важно да поминете низ овие девет области на абдоменот кога вашата болка трае предолго или е силна. Во овој случај, добро е да се консултирате со лекар што е можно поскоро.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име