6 болести што ги спречува киселата зелка
Ги зајакнува коските, го штити срцето, го намалува холестеролот: 6 болести што ги спречува киселата зелка
Подобро е да јадете кисела зелка дури и кога сте на диета
Зелката и нејзините лековити својства се познати одамна, без разлика дали е свежа или кисела .
Иако зелката е здрава сама по себе, нејзините хранливи вредности дополнително се зголемуваат со маринирање . Затоа стана неопходна состојка во сите кујни низ целиот свет. Покрај тоа, таа е богата со витамин Ц, па затоа е јасно зошто е толку популарна во текот на зимските месеци.
Киселењето им дава на овие зеленчуци пробиотски својства. Во процесот на ферментација учествуваат многу здрави бактерии, кои имаат поволен ефект врз варењето, што има позитивен ефект врз човечкото тело. Токму затоа киселата зелка е особено препорачлива по земање антибиотици со цел обновување на цревната флора.
Има превентивно дејство против појава на рак
Веројатно веќе знаете дека брокулата, зелката и карфиолот се одлични за превенција од рак . Сепак, една студија од Финска покажа дека киселата зелка го штити телото од рак подобро од свежата зелка, бидејќи за време на процесот на маринирање се создаваат супстанции кои имаат антиканцерогено дејство .
Ги зајакнува коските
Високата содржина на минерали во киселата зелка ја прави одлична за зајакнување на коските и спречување на остеопороза. Покрај тоа, содржи многу витамин К, кој е многу важен за здравјето на коските бидејќи произведува протеини кои ја регулираат нивната минерализација.
За здраво срце
Високата содржина на влакна во киселата зелка ја прави одлична храна за правилно и здраво варење, како и за здравјето на срцето и мозокот. Влакната помагаат во регулирањето на лошиот холестерол, што го намалува ризикот од артериосклероза, срцев удар и мозочен удар.
Го прави организмот поотпорен на стрес
Киселата зелка ја активира размената на супстанции во мозокот и нервите, ја стимулира размената на железо во крвта, помага во формирањето на црвените крвни зрнца, ја стимулира работата на клетките и го подмладува телото.
Го регулира холестеролот
Оваа храна ја регулира и намалува количината на масти и холестерол во крвта, а исто така го стимулира и метаболизмот на масните клетки.
Има антиинфламаторни својства.
Саламурата се покажа како одличен природен лек, но не треба да претерувате бидејќи содржи многу сол.








