Дома Родители и деца 6 забавни начини да му помогнете на вашето мало дете да научи...

6 забавни начини да му помогнете на вашето мало дете да научи нови зборови…

613
0

Вашето дете веројатно може да каже неколку зборови, но затоа произведува многу различни звуци кои речиси звучат како зборови. Помогнете му на вашето дете да научи повеќе зборови преку секојдневни и забавни активности…
Да го совладате говорот е возбудлива фаза од развојот на вашето дете и започнува уште од раѓање. Првите звуци што ги произведува како бебе и гримасите на лицето со кои ги украсува е исто така форма на говор. Дали сакате да му помогнете на вашето дете да научи нови зборови? Еве неколку забавни начини за комуникација, истовремено воведувајќи нови зборови и нивните значења во вокабуларот на детето.

 1. Читајте заедно!
  Прочитајте книга со слики со вашето дете, тоа е одличен начин да го изградите вашиот вокабулар и да го проширите разбирањето. Ако глумите или произведувате смешни гласови, дајте му карактер на секој лик со различен тоналност и акцент, тоа ќе биде уште позабавно.
  Покрај читањето, можете само да покажете слики и да објасните концепти, можете да го охрабрите детето само да составува реченици поставувајќи прашања: ‘Кој е ова? Што прави тој? Што има на твојата глава? ‘ Или, можете да започнете реченица и да му дозволите на детето да ја заврши. „Лана се разбуди и миеше) (заби)“
 2. Играјте на подот!
  Спуштете се на нивото на детето. Буквално. На возраст кога го совладуваат говорот, децата најмногу сакаат да играат на подот. Па зошто да не му се придружите на вашето дете. Нека биде лидер на играта, оставете му ја иницијативата. Можеби вашето дете сака крава на трактор, а не човечка фигурина. Додека играте, поставете му прашања и разговарајте, именувајте ја секоја играчка, дозволете му на детето да ја опише.
 3. Опишете што гледате!
  Кога сте надвор на прошетка со вашето дете или кога одите на шопинг, именувајте го она што го гледате двајцата. „Ова е дрво“, па направи пауза и прашај го детето: „Што е тоа таму?“ Нека одговара. Опишете на глас и именувајте ги работите што ги гледате кога ќе дојдете во продавницата, се разбира, оние што му се блиски и познати на детето. Во изговорените реченици, додадете термини за кои сте сигурни дека детето сè уште не ги прифатило и повторете ги преку неколку примери.
 4. Понудете му на вашето дете различни опции!
  Наместо да му служите на вашето дете пијалок за кој знаете дека сигурно ќе земе, прашајте го: ‘Дали сакате млеко или вода? Детето ќе одговори со вперување прст или кажување збор. Ако тој само покаже со прстот, тогаш именувајте го пијалокот што го сака и почекајте да кимна со главата или да се обиде да го повтори зборот за вас.
 5. Дајте му шанса да одговори!
  Кога зборувате со вашето дете, дајте му време да одговори на кој било начин што тој знае како. Кога вашето дете ќе сфати дека го има вашето целосно внимание и дека го очекувате неговиот ангажман, тој ќе се обиде да одговори на кој било начин, со гестикулација или со употреба на зборови.
 6. Направете нешто невообичаено!
  Можете исто така да му отворите можност на вашето дете да комуницира со тоа што ќе направите нешто што не е нормално за вас, или ако намерно направите нешто погрешно. На пример, го подготвувате вашето дете за бања и наместо да го ставите во полна када, ставете го во празна и почекајте да реагира. Тие веројатно ќе ви комуницираат дека нешто не е во ред. Или понудете му снегулки без млеко и почекајте тој само да побара млеко.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име