Дома Психолошки совети 5 знаци по кои можете да препознаете дека некој ви завидува

5 знаци по кои можете да препознаете дека некој ви завидува

11514
0

5 знаци по кои можете да препознаете дека некој ви завидува

Не постои човек кој не доживеал завист, тоа е дел од нашата реалност и чувство кое понекогаш ни се јавува. Проблемот настанува кога луѓето се предаваат на таа страст и ѝ подлегнуваат.

La mente meravigliosa пренесува дека ова чувство се манифестира на различни штетни начини. Понекогаш овие начини е тешко да се препознаат, а ова се некои од манифестациите на завист кои можат да останат незабележани на прв поглед:

Саркастичен коментар

Саркастичниот коментар е еден од најчестите знаци на завист. Сарказмот обично се дефинира како вид на шега каде што некое лице кажува нешто со спротивно значење. Зборовите кажуваат едно, а нивното значење укажува на друго. Најчестиот облик на сарказам е оној кој комбинира агресивна порака со пријателска. На пример, ако некој ви каже: „Имаш убав фустан, штета е што се здебели толку многу“ или фрази: „Ти направи одлична работа, иако имаше многу грешки“. На крајот всушност преовладува навредата, а тоа е диктирана од завист.

“Искреност”

Една од типичните карактеристики на луѓето е „чесноста“ која најчесто завршува со навреда бидејќи таквите луѓе немаат филтер. Тие се сметаат себеси за чесни личности, а нивното оправдување обично е дека се такви и дека вистината боли. Се разбира, искреноста е доблест, но грдите коментари не се. Коментарите кои ги оправдуваат со искреност се: „Каква будала си“ или „Имаш грди заби“. Тие го споделуваат своето мислење без да бидат прашани, а не носат ништо ново или корисно. Затоа, овој став може да се смета за една од манифестациите на завист.

Добар садист

Општо земено, љубезните садисти се многу пријатни луѓе кои се среќаваат како внимателни и љубезни, но во реалноста тие дејствуваат така што се обидуваат да ги спречат плановите на другите или ставаат пречки на патот на луѓето кои се обидуваат да ги постигнат своите цели. Сепак, во одбрана обично велат дека ништо не направиле намерно. Тоа се често случаи кога некој од нив бара услуга, тие ветуваат дека ќе ја направат, но „забораваат“. Потоа следуваат извинување и уверување дека нивните намери биле добри и дека не сакале никому да повредат.

Недостаток на солидарност

Ова е најчеста и најболна манифестација на завист. Најчестата фраза на овие луѓе е „само се обидувам да ти помогнам“, а со ваква реченица се обидуваат да откријат интимни факти или лични проблеми на другите. Со информациите што ги добиваат ги предупредуваат луѓето за можни непријатели, а тие самите создаваат такви непријателства. Нив ги води силна завист.

За споредба, мора да победи

Егоистите се обидуваат постојано да се споредуваат со другите, обидувајќи се на некој начин да излезат од оваа споредба како „победници“. Со други зборови, тие мора да се чувствуваат супериорни во споредба со другите. Лесно им е да се концентрираат на облеката, автомобилите, партнерите и работата, накратко сè што ги засега другите. Тогаш кога најмалку очекувате, тој ќе даде коментар кој ќе ве исмее. На пример: „Слушнав што направи твоето момче. Моето никогаш не би ми го направило тоа“. Сите манифестации на завист се и израз на несигурност, тие се јавуваат кога човек не е способен да се види себеси со свои очи, туку создава слика за себе преку споредба со другите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име