Дома Здравје 4 симптоми на напади на астма кои секој треба да ги знае

4 симптоми на напади на астма кои секој треба да ги знае

1018
0

Огромен број луѓе во светот страдаат од астма. Оваа хронична состојба влијае на дишните патишта кои носат воздух до белите дробови и доведува до она што лекарите го нарекуваат напади на астма, кои се јавуваат кога дишните патишта стануваат премногу отечени и исполнети со слуз, што го спречува правилниот проток на воздух.

„Иако постојат неколку различни типови на астма – околу осум – тие обично спаѓаат во две категории кои ја одредуваат тежината на болеста: интермитентна и постојана“, вели пулмологот Алфин Виченсио. Повремена астма е онаа која се лекува без долготраен третман, додека перзистентната астма се лекува долго време или редовно се следи и се лекува во зависност од нејзината тежина.

д-р. Виченсио додава дека луѓето со интермитентна астма имаат „многу спорадични симптоми кои можат да се одвојат со долги временски периоди“. Тој објаснува дека некој што има симптоми двапати месечно веројатно има интермитентна форма на болеста. Од друга страна, симптомите на перзистентна (трајна) астма се појавуваат почесто. „Ако имате редовни симптоми, двапати неделно или повеќе, тоа е една од главните карактеристики на постојаната форма на болеста “, објаснува тој.

Астматични напади

Секој кој страда од било каков тип или форма на астма – наизменична или постојана – може да доживее напади на астма. Овие напади можат да бидат предизвикани од специфични предизвикувачи на астма за одредена личност, вклучувајќи: прашина, чад од тутун, надворешно загадување на воздухот, домашни миленици, лебарки, мувла, чад од запалена трева или дрво и инфекции (како што е грипот).

Иако многу заболени од астма се запознаени со нападите на астма и нивните симптоми, исто така е важно сите останати да можат да препознаат напад на астма кога ќе се случи. Типични симптоми на напад на астма вклучуваат:

Кашлица,
Отежнато дишење (отежнато дишење),
Проблеми со дишењето Стегање во
градите,

Иако симптомите на напад на астма се релативно јасни и повеќето луѓе знаат на кои симптоми треба да внимаваат, постојат некои помалку познати предупредувачки знаци кои можат да сигнализираат за можен напад на астма: замор, раздразливост, темни ќеси под очите (темни кругови) и чувство на нерви.

На крајот, астмата е состојба која може да се држи под контрола – со договор со лекар кој дизајнира посебен план за лекување за секој пациент кој одговара на нивните потреби и начин на живот.

Лековите за астма исто така се поделени во две групи: оние за долготрајна контрола и оние за брзо ослободување, кои може да се вдишат со инхалатор или да се земаат во форма на таблети. Лековите за брзо олеснување помагаат во ублажување на симптомите на напад на астма, додека лековите за долгорочна контрола ви помагаат да имате поблаги или поретки напади воопшто. Важно е да земате долготрајна терапија за контрола на астмата, доколку ви е препишана, дури и ако моментално сте без симптоми.

Совет плус: Препораката на докторот е да го споделите со вашите најблиски знаењето за тоа како изгледа вашиот напад на астма и вашата терапија за да знаат и како можат да ви помогнат ако не можете да си помогнете во даден момент.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име