Дома Здравје 4 симптоми на деменција кои се појавуваат во очите, години пред меморијата...

4 симптоми на деменција кои се појавуваат во очите, години пред меморијата да почне да бледнее

1414
0

4 симптоми на деменција кои се појавуваат во очите, години пред меморијата да почне да бледнее

Промените во видот и тешкотиите во читањето се само некои од знаците кои може да укажуваат на појава на деменција подоцна во иднина.
Иако првата поврзаност со деменција е проблем со меморијата, истражувањето откри дека вашите очи би можеле да бидат показател за оваа болест, многу порано.


Сè додека научниците не најдат лек, да се има начин да се дијагностицира оваа болест што е можно порано, им дава на луѓето најдобри шанси за справување со болеста и за ублажување на симптомите. Претходната дијагноза, исто така, може да им даде повеќе време на нив и на нивните семејства да ја разберат нивната дијагноза и да планираат за иднината.

Претходните студии открија дека симптомите како што се замор, губење на слухот и нарушувања на спиењето може да го предвидат ризикот од состојбата.

Сега, д-р Јорн Слот Јоргенсен, водечки офталмолог во Лондон, предупреди на четири знаци на деменција што можете да ги забележите во вашите очи, пред да се појават проблеми со меморијата:

 • Во некои случаи, овие знаци може да бидат суптилни и не може веднаш да се препознаат. Меѓутоа, во други случаи, тие можат да станат доволно забележливи за да поттикнат понатамошни пребарувања.

Д-р Јорн препорачува да се внимава на следните симптоми:

 1. Промени во видот
  Поединците со деменција може да имаат потешкотии со визуелната перцепција, вклучувајќи проблеми со проценување на растојанието или идентификување на бојата и контрастот.
 2. Тешкотии во читањето или пишувањето
  Деменцијата може да доведе до проблеми со читањето со разбирање, со кохерентно пишување или разбирање симболи и броеви.
 1. Визуелни халуцинации
  Некои луѓе со деменција може да доживеат визуелни халуцинации (гледање работи што ги нема)
 2. Оштетување на визуелната меморија
  Сеќавањето на луѓе, места или предмети може да стане предизвик за луѓето со деменција.
 • Доколку забележите некакви предупредувачки знаци во вашите очи, клучно е веднаш да преземете акција и да разговарате со вашиот општ лекар – истакнува докторот.

Претходните истражувања сугерираат дека истенчувањето на мрежницата на една личност за време на средната возраст е веројатно показател за когнитивните перформанси во раната зрелост.

Ретината е чувствително ткиво што го обложува задниот дел на окото и гледањето на ова на рана возраст може да им помогне на лекарите рано да ја откријат Алцхајмеровата болест.

Други знаци
Важно е да се знае дека промените на видот не се секогаш првите што се појавуваат кога некое лице има деменција.

Според Националната здравствена служба, други знаци вклучуваат:

губење на меморијата

тешкотии во концентрацијата

тешкотии во извршувањето познати секојдневни задачи

тешкотија да следите разговор или да ги пронајдете вистинските зборови

конфузија за времето и местото

промени во расположението

Различни видови на деменција можат различно да влијаат на луѓето и секој ќе доживее симптоми на свој начин.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име