4 намирници кои предизвикуваат мозочен удар: ги јадеме секој ден без да ја сфатиме штетата што ја предизвикуваат
Мозочниот удар, сериозна здравствена криза, најчесто е предизвикан од блокирање на крвните садови , а клучните фактори на ризик вклучуваат висок крвен притисок, шеќер, масти, нездрава исхрана и лоши навики како пушење и алкохол. Одредени намирници значително го зголемуваат овој ризик и ве изложуваат на ризик.
На секои дваесет минути кај нас по едно лице доживува мозочен удар, сериозна здравствена криза која може да има фатални последици.
Мозочниот удар се јавува кога е прекинато снабдувањето со крв во мозокот – најчесто поради блокирање на крвните садови или поради пукање на крвен сад кога крвта навлегува во мозочното ткиво.
Лекарите ја нагласуваат важноста од препознавање на факторите на ризик, кои често се поврзани со животниот стил и можат да се контролираат.
Тие вклучуваат висок крвен притисок, покачен шеќер во крвта, високи масти, срцеви заболувања, пушење, аритмија и прекумерна употреба на алкохол.
Дополнително, исхраната игра клучна улога во превенцијата од мозочен удар. Д-р Џонатан Цајлингер истакнува четири намирници кои треба да ги избегнувате доколку сте во ризична група.
4 намирници кои треба да ги избегнувате:
преработено месо,
бисквит,
многу сол
пржена храна.
– Овие намирници значително го зголемуваат ризикот од затнати артерии, што може да доведе до мозочен удар. Овие намирници се богати со заситени и транс масти, кои се главните виновници за таложење на масни наслаги во артериите – нагласува д-р Цајлингер, пренесува „Express.Uk“.
Високиот внес на сол и шеќер, исто така, придонесува за зголемен ризик. Солта придонесува за висок крвен притисок, додека шеќерот, поврзан со дебелината и дијабетес тип 2, ги оштетува артериите и поттикнува воспаление.
Од друга страна, лекарот препорачува да се консумираат најмалку пет порции овошје и зеленчук дневно, бидејќи студиите покажале дека тоа може значително да го намали ризикот од мозочен удар.
– Овошјето и зеленчукот содржат антиоксиданси кои ги штитат артериите, а влакната помагаат во намалување на нивото на холестерол во телото – заклучува Цајлингер.