Дома Живот 3 тајни на младоста и долговечноста на луѓето постари од 70 години

3 тајни на младоста и долговечноста на луѓето постари од 70 години

1044
0

Стареењето е процес низ кој поминуваме сите, а неговите последици не заобиколуваат никого. Но, факт е дека некои луѓе живеат подолго и изгледаат помлади од другите.

За да ја открие тајната на младоста и долговечноста на луѓето постари од 70 години, нутриционистот и тренер за личен развој Есоса Едосомван реши да ги проучи и да научи од нив.

Интервјуирајќи луѓе како Анет Ларкинс, која ја нарекуваат жена која не старее, таа почна да ги открива причините за нивниот младешки и здрав изглед и ги сподели своите студии и докази со светот. Тие може да се сведе на три навики, кои ги затекнала кај сите млади повозрасни луѓе, а тоа се – исхрана, варење и начин на живот.

Диета

Иако научниците од целиот свет имаат различни мислења кога станува збор за диета која влијае на здравјето и долговечноста, она што било заедничко за испитуваните луѓе постари од 70 години е диета која содржела голем дел од зеленчук. За некои луѓе тоа значеше и повремено земање месо и риба од органско земјоделство, додека за некои значеше целосно избегнување месо и месни производи. Клучот е разновидна исхрана, многу зеленчук и избегнување на преработена храна.

Варење и мокрење

Исфрлањето на штетните работи од телото не е омилена тема на луѓето, но нормалното извршување на мокрењето е исклучително важно за здравјето на луѓето. Кај прегледаните лица е воспоставена нормална работа на дигестивниот и уринарниот тракт. Редовното пиење доволно количество вода е од клучно значење за правилното функционирање на организмот, а здравјето на дигестивниот систем е од суштинско значење за целокупното физичко и ментално здравје на една личност.

Начин на живот

Едосомван истакна дека сите испитаници имаат сличен начин на размислување и имаат позитивен поглед на животот. Нивниот начин на живот вклучува редовна физичка активност, духовна активност како молитва, правилно дишење и слично. Сето горенаведено е начин да се грижиме за себе, односно начин да се ослободиме од насобраниот стрес и да го подобриме квалитетот на сопствениот живот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име