Дома Здравје 3 ЗНАЦИ ВО УСТАТА КОИ УКАЖУВААТ НА ДИЈАБЕТЕС

3 ЗНАЦИ ВО УСТАТА КОИ УКАЖУВААТ НА ДИЈАБЕТЕС

1183
0

3 ЗНАЦИ ВО УСТАТА КОИ УКАЖУВААТ НА ДИЈАБЕТЕС.

Вашата уста може да скрие важни индиции за вашето целокупно здравје, дури и што укажува на ризикот од дијабетес.

Д-р Вивијан Рокнијан, стоматолог во Беверли Хилс, Калифорнија, откри дека вашиот стоматолог може да научи многу за вашето здравје само ако погледне во вашата уста.


Еден од здравствените проблеми кој може да има симптоми во усната шуплина е дијабетесот . Д-р Рокниан претстави три знаци кои може да укажуваат на тоа дека нивото на одење на пациентот не е во нормални граници.

Напукнат јазик
Првиот знак за предупредување може да се појави на вашиот јазик во вид на пукнатини, објасни таа.

Пациентот се жали дека е постојано жеден и кога ќе го погледнете нивниот јазик се забележуваат пукнатини.

Постојана жед и покрај тоа што пиете многу течности
Можеби еден од најпознатите симптоми на дијабетес, полидипсијата е уште едно црвено знаме што покажува дека сте многу жедни и покрај тоа што пиете многу течности „цело време“, објасни д-р Рокнијан.

Иако сите ќе бидат жедни од време на време, ако постојано чувствувате жед или ако вашата жед е посилна од вообичаеното и продолжува дури и откако ќе испиете вода, тоа може да биде знак за низок шеќер во крвта . Овој симптом е често придружен со привремена или продолжена сува уста.

Обрнете внимание на овие СИМПТОМИ: Знаци дека итно треба да ги проверите тироидните хормони

Црвени непца
Последниот знак што може да се забележи во устата се црвените непца. Д-р Рокниан објасни дека дури може да почнат да крварат кога ќе ги допрете.

Таа им препорачува на пациентите со сомнителен дијабетес да направат тест кој го мери нивното просечно ниво на шеќер во крвта во последните три месеци.

Здравствената служба забележува дека дијабетесот тип 1 може брзо да се развие бидејќи многу луѓе може да имаат дијабетес тип 2 со години без да го знаат тоа, бидејќи раните симптоми обично се општи.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име