Дома Interesting 22 интересни факти за крвта

22 интересни факти за крвта

636
0

Крвта е многу повеќе од црвена течност. За вас подготвивме 22 интересни факти за крвта кои можеби не сте ги знаеле:

 1. За само еден ден крвта во вашето тело поминува неверојатни 19.312 километри.
 2. Жените во просек имаат помалку крв од мажите.
 3. Во телото на возрасен човек има 4,5 – 6 литри крв.
 4. Коскената срцевина испушта два до три милиони нови црвени крвни зрнца во крвотокот секоја секунда.
 5. Доколку бактериите навлезат на местото на раната, бели крвни зрнца пристигнуваат и ги уништуваат.
 6. Секоја загуба на крв поголема од 1,5 литри е опасна по живот.
 7. На комарците најмногу им се допаѓа крвната група „О“.
 8. Една крвна клетка прави целосен круг во телото за само 60 секунди.
 9. Нашето тело содржи 0,2 милиграми злато. Поголемиот дел од тоа злато се наоѓа во крвта.
 10. Преку мрежа од 160.000 km различни садови, срцето пумпа околу 7.500 литри крв секој ден.
 11. Само 8% од нашата тежина е крв.
 12. Во текот на животот, срцето ќе испумпа околу 200 милиони литри крв. Тоа е сумата што би можела да наполни околу 80 олимписки базени.
 13. Крвта поминува 96.540 km низ телото на просечниот човек. Секој ден.
 14. Должината на екваторот на Земјата е околу 40.070 километри. Се проценува дека сите крвни садови во човечкото тело, доколку би можеле да се протегаат од крај до крај, би ја опкружиле Земјата четири пати.
 15. Телото на возрасен човек содржи околу 160.000 километри артерии, вени и капилари.
 16. Повеќето луѓе во светот (околу 85%) имаат посебен протеин во нивните крвни зрнца наречен Rh фактор, поради што потоа се нарекуваат Rh позитивни (позитивна крвна група). Другите кои немаат Rh фактори во крвта се нарекуваат Rh негативни (т.н. негативна крвна група).
 17. Рожницата нема снабдување со крв, таа добива кислород директно од воздухот.
 18. Различни видови животни имаат различен број на крвни групи: кучињата имаат четири крвни групи, мачките 11, а кравите дури 800.
 19. Белите крвни зрнца, леукоцитите, помагаат во борбата против инфекциите.
 20. Не е целата крв кај сите црвена. Раковите, на пример, имаат сина крв, а црвите и пијавиците имаат зеленикава крв.
 21. Пациентите во САД користат околу 32.000 литри крв дневно.
 22. Животниот век на тромбоцитите е само неколку дена. Од 3 до 5 дена.
Претходна објаваДали обожавате мајонез? Сериозни знаци дека треба да јадете помалку
Следна објаваРецепт: Брзи погачици со сирење

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име