Дома Живот 10 МУДРИ ИЗРЕКИ КОИ ЌЕ ВЕ НАПРАВАТ СРЕЌНИ И ВО НАЈТЕШКИ СИТУАЦИИ

10 МУДРИ ИЗРЕКИ КОИ ЌЕ ВЕ НАПРАВАТ СРЕЌНИ И ВО НАЈТЕШКИ СИТУАЦИИ

1100
0


10 МУДРИ ИЗРЕКИ КОИ ЌЕ ВЕ НАПРАВАТ СРЕЌНИ И ВО НАЈТЕШКИ СИТУАЦИИ

Секојдневниот живот често не ни дозволува да застанеме и да ги обработуваме ситуациите и емоциите низ кои поминуваме и кои одекнуваат низ нас. Затоа е секогаш добро да се сеќаваме на овие мудри изреки кои ќе ни го смират умот.

Немирниот ум и вознемирените емоции често не ни дозволуваат реално да ја согледаме ситуацијата и наместо да реагираме на околностите, ние најчесто само реагираме. Смирениот ум и емоциите, од друга страна, ни овозможуваат да дојдеме до подобри решенија доколку се случат предизвици, но и да ги погледнеме тие околности од друга перспектива.

Добро е да се потсетиме на овие 10 мудри поговорки кои можат да ни помогнат да го вратиме мирот, присебноста и ведриот дух.

  1. „Спокојниот живот не е отсуство на бури, туку смиреност во срцето на бурата.“ непознат автор
  2. „Мудрите луѓе не судат – тие се обидуваат да разберат.“ Веи Ву Веи
  3. „Кога ќе сфатиш дека ништо не недостасува, целиот свет ти припаѓа тебе.“ Лао Цу
  4. „Опушти се и биди љубезен кон другите; не треба ништо да докажуваш.“ Џек Керуак
  5. „Да прашуваш значи да страдаш; да се бара ништо е блаженство.“ Бодидарма
  6. „Опушти се. Ништо не е под твоја контрола.” Ади Да
  7. “Се што ти се случува е еден вид настава ако внимаваш.” Роберт Грин
  8. “Колку помалку се обидуваш да ги импресионираш другите, толку ќе бидеш помирен.” Максим Лагасе
  9. „Вештината на набљудување без расудување е највисоката форма на интелигенција“ Џиду Кришнамурти
  10. „Во срцето на хаосот лежат можностите“ Сун Цу

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име