Дома Здравје 10 атипични симптоми на бубрежна инсуфициенција

10 атипични симптоми на бубрежна инсуфициенција

610
0

10 атипични симптоми на бубрежна инсуфициенција

Обично не му припишуваме необјаснет замор или други симптоми на анемија на состојбата и функцијата на бубрезите.

Бубрежната слабост често е целосно асимптоматска во напредни фази, а некои предупредувачки знаци се мешаат со други состојби. Повеќе од 37 милиони возрасни Американци живеат со бубрежна болест и повеќето не го знаат тоа, а на глобално ниво овој процент е уште поголем.

Бубрежната инсуфициенција често погрешно се идентификува со други состојби

 • Постојат голем број физички знаци на бубрежна болест, но луѓето често ги припишуваат на други состојби. Исто така, оние со бубрежна болест обично не доживуваат симптоми до многу доцните фази, кога бубрезите откажуваат или кога се појавуваат големи количини на протеини во урината. Ова е една од причините зошто само 10 отсто од луѓето со хронична бубрежна болест знаат дека ја имаат – вели др. Џозеф Васалоти, главен медицински службеник во Националната фондација за бубрези.

Кој е изложен на посебен ризик да развие бубрежна инсуфициенција?

Единствениот начин со сигурност да потврдите дали имате бубрежна инсуфициенција е да бидете тестирани и да поминете низа дијагностички методи. Бидејќи многу пациенти немаат можност да го направат тоа или да ја занемарат својата состојба со минимизирање на симптомите, д-р Васалоти привлекува внимание на симптомите и категориите на луѓе кои треба да бидат особено внимателни:

 • Доколку имате висок крвен притисок, дијабетес, семејна историја на бубрежна инсуфициенција или сте на возраст над 60 години, важно е секоја година да се тестирате за можна бубрежна инсуфициенција. Не заборавајте да му кажете на вашиот лекар за какви било нови или изненадувачки симптоми.
 1. Хроничен, необјаснет замор поради анемија: поврзани симптоми кои укажуваат на бубрежна слабост

Поуморни сте, имате помалку енергија или имате проблеми со концентрацијата… Сериозното намалување на функцијата на бубрезите може да доведе до таложење на токсини и нечистотии во крвта. Токму тоа може да направи луѓето да се чувствуваат уморни, слаби и да ја отежне концентрацијата.

 1. Проблем со спиењето

Кога бубрезите не се филтрираат правилно, токсините остануваат во крвта наместо да го напуштат телото преку урината. Ова може многу да влијае на здравиот и ефективен сон. Исто така, постои врска помеѓу дебелината и хроничното заболување на бубрезите, а апнеја при спиење е почеста кај оние со хронична бубрежна болест во споредба со општата популација.

 1. Сува кожа и чешање

Здравите бубрези имаат бројни функции во телото: го отстрануваат отпадот и вишокот течности од телото, помагаат во создавање на црвени крвни зрнца, густина и цврстина на коските, обезбедуваат одржување на нормална количина на минерали во крвта. Сувата кожа и чешање може да биде знак за нарушување кое често ја придружува напредната бубрежна болест. Тогаш бубрезите веќе не се способни да го одржуваат балансот на минералите и хранливите материи во крвта.

 1. Потреба за почесто мокрење

Ако чувствувате потреба за почесто мокрење, особено ноќе, ова може да биде знак за слабост на бубрезите и зголемен нагон за мокрење. Понекогаш тоа може да биде и знак за инфекција на уринарниот тракт или зголемена простата.

 1. Крв или траги од крв во урината

Здравите бубрези ги задржуваат крвните зрнца во телото кога го филтрираат отпадот од крвта за да направат урина, но кога ќе се оштетат, овие крвни зрнца можат да почнат да „истекуваат“ во урината. Освен што сигнализира бубрежна болест, крвта во урината може да укаже на тумори, камења во бубрезите или инфекција.

 1. Пенеста урина

Прекумерните меурчиња во урината укажуваат на присуство на протеини. Обичен протеин кој се наоѓа во урината, албумин, е истиот протеин кој се наоѓа во јајцата.

 1. Оток околу очите

Протеинот во урината е ран знак дека бубрежните неврони се оштетени, што овозможува протеинот да помине во урината. Подуеноста околу очите може да се должи на фактот што бубрезите ослободуваат голема количина на протеини во урината, наместо да ја задржат во телото.

 1. Едем (оток) на нозете

Намалената бубрежна функција може да доведе до задржување на натриум во телото, предизвикувајќи оток на стапалата и зглобовите. Отокот на долните екстремитети може да биде и знак за срцеви заболувања, заболување на црниот дроб и хронични проблеми со вените на нозете.

 1. Лош апетит

Тоа е општ и широко распространет симптом, но акумулацијата на токсини како резултат на намалената функција на бубрезите може да биде една од причините за слаб апетит и одвратност при јадење.

 1. Мускулни грчеви

Натриумот е клучен за работата на срцевиот мускул, а неговиот недостаток ги оштетува мозокот и бубрезите.Нерамнотежата на електролитите често е резултат на нарушена функција на бубрезите. На пример, низок калциум и лошо контролиран фосфор може да предизвикаат грчеви во мускулите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име